Fysik

spændingslov i serieforbindelse..?

18. december 2013 af xnomx (Slettet) - Niveau: 10. klasse

har fået en opgave hvor jeg skal beskrive spændingsloven i serieforbindelse og ohms lov i serie- og parallelforbindelse!? 


Svar #1
18. december 2013 af xnomx (Slettet)

..


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. december 2013 af mathon

spændingsloven i serieforbindelse:


                                   Upol = U1 + U2 + U3 +......... + Un


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. december 2013 af mathon

Ohms lov:
                    serie:
                                         Rs =  R1 + R2 + R3 + ............... + Rn

                    parallel:

                                         1/Rp =  1/R1 + 1/R2 + 1/R3 + ............... + 1/Rn
 


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. december 2013 af hesch (Slettet)

#0:  Er det Kirchhoffs spændingslov ?


Svar #5
29. januar 2014 af xnomx (Slettet)

hesch

ja det er det.


Brugbart svar (0)

Svar #6
29. januar 2014 af hesch (Slettet)

Når man anvender Kirchhoffs spændingslov, skal man tegne masker i det elektriske kredsløb, førend man kan opstille maskeligninger. Ellers har man ikke styr på fortegn for retninger for maskestrømme.

Se tegning her:

https://www.google.dk/search?q=kirchhoffs+2+law&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=drnoUtv7NaqP5ASGiIHYCA&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1366&bih=639#facrc=_&imgdii=_&imgrc=9mH9-CXhZmdJHM%253A%3BH2GJQlhoD4jAwM%3Bhttp%253A%252F%252F2.bp.blogspot.com%252F_4Rle-Ycdglc%252FTKYWEh-_zCI%252FAAAAAAAAACU%252Fmu87-azNCsU%252Fs1600%252Fkl3.gif%3Bhttp%253A%252F%252Fiqnan92.blogspot.com%252F2010%252F10%252Fkirchhoffs-law-i1i2i30.html%3B476%3B284

Der er her indtegnet 3 masker (blå), som man kan kalde m1, m2 og m3. Disse angiver 3 valgte maskestrømme, der alle er cirkulationsstrømme, dvs. de er lukkede i en ring (maske), og bider sig selv i halen. I det viste kredsløb behøver man kun 2 af disse masker, for at finde alle strømme i kredsløbet, lad os sige m1 og m2, (der ses bort fra m3).

Kirchhoffs spændingslov siger nu, at summen af spændingsændringer (spændingsfald og spændingsstigninger), regnet rundt langs en sådan maske, er lig med 0.

Man kan derfor opstille en ligning for m1, idet man f.eks. starter ved B:                                                           

10V  -   m1*10Ω   -   m1*40Ω - m2*40Ω = 0V                                                                                                 V1            R1                     R3

Bemærk, at spændingsfaldet over R3 forårsages af både strømmen m1 og m2, da de begge løber gennem R3.

På samme måde kan opstilles en ligning for m2 ( prøv dette ), og man har så 2 ligninger med 2 ubekendte, hvoraf maskestrømmene m1 og m2 kan findes. Herefter ses af tegning:

I1 = m1 ,  I2 = m2 ,  I3 = m1 + m2

Det ser  jo lidt mærkeligt ud at man beregner strømme vha. Kirchhoffs spændingslov, men det er faktisk den typiske anvendelse. På samme måde benytter man typisk Kirchhoffs strømlov, til beregne spændinger.

Men prøv at opstille ligningen for m2, jeg skal nok kontrollere, hvis du skriver den her.


Skriv et svar til: spændingslov i serieforbindelse..?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.