Debat
rygning
Hej læsere!
vi er igang med spørsmålet "hvad kan vi gøre fremadrette og hvad gør vi nu?" iforhold til ryger og ryger som starter allerede ved 12 årsalderen.
nogle der har ideer til hvad man kunne gøre fremover og hvad har vi gjordt...?
tak på forhånd ;)
Svar #1
08. januar 2014 af Stats
Jeg er selv ryger, og startede også i en alder af 12..
Ca. 17% af Danmarks befolkning ryger1, hvilket ikke er skuffende. Men da skuffende er at vi bliver hakket ned på konstant! I 2011 blev der registreret 34.142 tilfælde af kræft2. Men det væsentlige er bare her, at ca. 13% af alle kræft tilfældende er lungekræft. Hvor stor indvirkning har rygerne så på denne post? Jo... Lad os for sjov antage at det er kun rygere som får denne form for kræft, og ikke rygere kan få alle det andre... Jo 13% ud af 34.142 mennesker er ca. 4439 mennesker..
Nu kommer vi til den lidt mere økonomiske del og lidt "løse del". Vi ved at alle indbyggere bidragere til Danmark på en eller anden måde. Af rygere er det ''desværre'' dem med en kort uddannelse, hvilket betyder desværre også at det er dem som tjener mindst.. Vi kan desværre heller ikke få deres indkomst at vide, så vi kunne finde ud af hvor meget de smider i stats kassen. Men vi kan regne prisen ud som staten tjener på cigaretter.
Vi tager de billigste cigaretter som lyder på 36 kr.
Vi finder 17% af Danmarks befolkning som er 5.6 mio3.
Der er 0,952 mio danskere som ryger, som svare til 952.000 danskere
Butikkerne tjener 1 kr. for en cigaret pakke og resten går til statskassen, lad os nu se hvad de tjener om dagen.
35kr · 952.000 = 33.320.000 altså 33,32 millioner kr om dagen hvis dette er de billigste cigaretter.
43kr · 952.000 = 40.936.000 altså 40,936 millioner kr om dagen hvis dette er de dyreste cigaretter.
Lad os bare tage gennemsnittet af de 2 tal (33,32 + 40,936) / 2 = 37.128.000 mio kr om dagen!!!
Lad os sige, at man ryger i 40 år.... OK Lad os lige også se på de enkelte menneske. Det enkelte menneske vil have givet staten 569.400 kr. bare for at ryge. + Vores normale skatter og afgifter. Så kan jeg ikke lade være med at tænke... Hvorfor bruge så meget krudt på os rygere? For det er jo heller ikke alle rygere der lige får kræft, og andre skavanker. Så de 569 t.kr. kan man måske godt hæve en smule og have en bedre samvittighed en andre som får kræft
http://www.cancer.dk/forebyg/roegfri/fakta+rygning/ 1
http://www.cancer.dk/sundskole/kraeft+i+tal/hvor+mange+faar+kraeft/2
http://www.dst.dk/pukora/epub/Nyt/2013/NR073.pdf3
Mvh Dennis Svensson
Svar #2
12. januar 2014 af bummelumbumbum (Slettet)
#1
Hvor har du det med 1 kr fra? Du skal også huske, at det koster en del penge at fremstille cigaretterne, så det er ikke alle pengene, der ryger i statskassen. Ifølge: http://www.liv.dk/undervisning/teknologi-projekt/inspiration/hvem-tjener-paa-cigaretterne/ får staten "kun" 25,33 ud af 32 kroner. Og ifølge samme link er det hele 34% af alle over 13 år, der ryger.
Og undskyld mig, men jeg gider kraftedeme ikke have respekt for jer røgosere. Jeg kan ikke gå forbi nogle rygere udenfor uden at få et astmaanfald, og det er sgu da jeres skyld, at jeg ender med at dø på hospitalet som 50-årig, fordi I udsætter os for passiv rygning. I ku' bare have ladet være med at begynde, så ville vi alle leve meget længere.
#0
Vi kunne lade være med at have cigaretterne lige ved kassen - enten have dem under kassen, eller ude blandt de andre varer - for så bliver folk, der prøver på at holde op, ikke fristet til at købe det. Staten kunne også blive bedre til at reklamere og betale for rygestopkurser. Derudover kunne vi også forbyde offentlig rygning, så bliver alle os ikkerygere heller ikke udsat for passiv rygning. Så kunne vi også øge priserne, så de unge slet ikke har råd til at købe det.
Svar #3
14. januar 2014 af Stats
#2
"som følge af, at ca. 34% af alle danskere over 13 år ryger, og at vi er den mest rygende nation i Vesteuropa..." Du skal lige have i tanken, at dem som er mellem 0 - 15 år er ikke dem man tjener pengene på. De er de "svage økonomiske" og derfor har jeg undladt at tage dem med. Samtidig så har jeg også taget dem som ryger hver dag med, og det er altså kun 17% om du kan lide det eller ej. Okey, men butikker som sælger cigaretterne tjener altså 1 kr. (hørt fra min lokale grønt pusher, og andre butikker) og derfor skulle man mene, at eftersom der står skat printet,og virkelig mikroskobisk småt, SKAT i cirkler på cigaret pakken (øverst), samt tobaks afgift betalt, så gik jeg udfra at det hele var betalt.

Om du dør som 50 årig... Så skal du virkelig stå tæt på, og virkelig gå op i at suge så meget røg, som overhoved muligt til dig.
Røgfrit på offentlig gade? Så burde vi også virkelig få indført parfume frit på offentlige gade. Hallo, hvor mange gange bliver jeg ikke selv udsat for at man kan dufte at der er en der virkelig og overdoseret sig med parfume, eller bliver udsat for at de direkte sprøjter det i selv samme rum. Det kan jeg da også få allergi over? (Så kunne jeg måske have undgået at have fået parfume allergi som 40 årige). Jeg har bare den holdning, at man ikke skal kaste med sten når man selv bor i et glashus!
Mvh Dennis Svensson
Svar #4
15. maj 2014 af Petermade (Slettet)
Der kommer altid en heftig debat op, når man taler om rygere og deres rygevaner. Det er klart, at det går ind og rammer noget personligt hos folk.
Vi kan fra statens side ikke gå ind og diktere, hvad folk må foretage sig eller ej. At gå ind og forbyde rygning vil være forkert, men at gøre det sværre tilgengæligt vil være en oplagt mulighed.
Fejlen ligger så i, at man ikke vil acceptere e-cigaretten, eftersom denne helt tydeligt er et langt sundere alternativ til den traditonelle tobakscigaret. Det er hvertfald min mening herom :-)
Skriv et svar til: rygning
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
