Fysik

Elastikspring

20. december 2013 af Scottcph (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej Folkens. Der findes svar på dette sptørgsmål i forum men jeg forstod det ikke så nu prøver jeg at lave et nyt indlæg. 

Elastikspring. (mand i elastik)

Fakta om opgaven. m=70 kg,  k=62N/m , ligeledes ved vi at elastikken har en længde på 18m og i laveste punkt er blevet strukket yderligere 32 m (da starthøjden er 54 m og manden i laveste punkt er 4 m over jorden)

c)  Beregn størrelsen af udspringerens acceleration i springets laveste punkt

d) Beregn tabet af mekanisk energi fra springets start til dte laveste punkt under springet.

Jeg ser en masse formler for mig og men kan ikek finde ud af fremgangsmåden. Dog er jeg ret meget på bar bund mht den mekaniske energi.

Tak for hjælpen. Mvh Scott


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. december 2013 af Eksperimentalfysikeren

c) Her er manden påvirket af to kræfter. Den ene er tyngdekraften, den anden elastikkraften. Den sidste er Fe=-k*s, hvor s er forlængelsen af elastikken. De to kræfter er modsatrettede. Beregn dem og find den resulterende kraft. Beregn accelerationen ud fra det.

d) Den samlede mekaniske energi er potentiel energi (fra tyngdekraft og elastikkraft) + kinetisk energi. Du kan regne disse ud før og efter springet, men der er en enklere metode! Prøv at finde den.


Svar #2
20. december 2013 af Scottcph (Slettet)

Jow tak.det Hjalp rigtig meget :) 


Svar #3
20. december 2013 af Scottcph (Slettet)

Jeg har stadig besvær med den sidste ,d) .

Altså F_tyn = m*g  og F_e=-k*s , men hvad med den kinetiske energi? Det er jo under konstant acceæleration som bliver størrer og så aftager igen. ejg er helt forvirret. 

Men tak. jeg er kommet igennem c)


Brugbart svar (0)

Svar #4
21. december 2013 af Eksperimentalfysikeren

Der forekommer kun mekanisk energi i opgaven. Der er f.eks. ikke nogen gnidning.

Der er tale om et lukket system, og i et lukket system er energien bevaret. Altså er tabet 0.


Svar #5
26. december 2013 af Scottcph (Slettet)

Tak. For dette kunne jeg nemlig ikke gennemskue...tænkte at det måske var et trick spørgsmål. Eller noget som jeg helt har overset. 

 

Skriv et svar til: Elastikspring

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.