Matematik

hjælp..

20. december 2013 af naasnus (Slettet)

hvordan kan man isolere a her

6 = ln(1/2) : ln (a)


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. december 2013 af peter lind

gang ligningen med ln(a) og divider den med 6


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. december 2013 af lfdahl (Slettet)

Udgangspunkt:  6 = ln(1/2)/ln(a)       (a > 0)

Multiplicér med ln(a) på begge sider:

6 ln(a) = ln(1/2) = -ln(2)

Dividér med 6 på begge sider:

ln(a) = -ln(2)/6

Brug eksponentialfunktionen på begge sider:

a = exp(-ln(2)/6)


Svar #3
20. december 2013 af naasnus (Slettet)

#3
 

jeg forstår ikke det sidste 

Brug eksponentialfunktionen på begge sider:

a = exp(-ln(2)/6)


Brugbart svar (0)

Svar #4
20. december 2013 af Krabasken (Slettet)

#2

Måske kunne man overveje at angive fremgangsmåden

(som allerede gjort i #1)

i stedet for at regne spørgerens hjemmeopgaver . . .

:-)


Brugbart svar (0)

Svar #5
20. december 2013 af lfdahl (Slettet)

#3

Eksponentialfunktionen exp(x) er den inverse funktion til ln(x): exp(ln(a)) = a

En anden mulighed er at benytte, at:

ln(a) = (-1/6)ln(2) = ln(2-1/6) ⇔ a = 2-1/6


Svar #6
20. december 2013 af naasnus (Slettet)

jeg kan ikke se hvordan du kommer frem til  (1/6)ln(2-1)


Brugbart svar (0)

Svar #7
20. december 2013 af lfdahl (Slettet)

#6

-ln(2)/6 = (-1/6)ln(2) = ln(2-1/6)

Benyt regnereglen: k ln(x) = ln(xk), hvor k ∈ R og x > 0.

Se evt. http://www.formel.dk/matematik/simple_regneregler/logaritme.htm


Brugbart svar (0)

Svar #8
20. december 2013 af SuneChr

Alle logaritmefunktioner, også ln ,  er monotone funktionr defineret for alle positive reelle tal.
Derfor kan man anvende ensbetydende tegn, dobbeltimplikation her:
6·ln a  =  ln (1/2)   ⇔   a1/2
# 0      a ∈ R+ \ {1}
 


Brugbart svar (0)

Svar #9
20. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

Resultatet i #2 kan også regnes færdigt

a = exp(-ln(2)/6) = exp(ln(1/2)/6) = (exp(ln(1/2))1/6 = (1/2)1/6 = 2-1/6 


Skriv et svar til: hjælp..

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.