Matematik

Differentialligner

08. januar 2014 af Tulmus (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hejsa. Håber der er nogen, som kan hjælpe :) 

Er igang med et projekt i matematik og er gået i stå i denne opgave, som lyder: 

Find ud af hvornår fiskebestandens væksthastighed ikke ændrer sig, når den ikke udsættes for fiskeri, og forklar deraf, hvorfor vi benytter ordet ligevægtskonstant om K.

Hvis en fiskebestand ikke udsættes for fiskeri, antager man at fiskebestandens størrelse til tiden opfylder den logistiske ligning: ((dn)/(dt))=r*N(t)*(K-N(t))   (#)
hvor og er konstanter. kaldes en stabil eller naturlig ligevægtskonstant. I biologien benyttes ofte ordet ”bæreevne”. kaldes den indre vækstrate og er en konstant som fortæller hvor hurtigt fiskebestanden når den maksimale størrelse.

Jeg startede med at sætte (#) = 0 og fik r*N(t)*(K-N(t))=0 ? −N(t)*(N(t)-K)*r=0. Er det rigtigt? og hvordan kan jeg forklare hvorfor vi benytter ligevægtskonstnat om K? 
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. januar 2014 af peter lind

Brug nulpunktsreglen altså at hvis et produkt er 0 er mindst en af faktorene 0

Omskrivningen er da korrekt; men hjælper dig ikke


Svar #2
08. januar 2014 af Tulmus (Slettet)

hmm okay. Tak for svaret 


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Hvis man vil undersøge, hvornår væksthastigheden ikke ændrer sig, skal man løse ligningen

d2N/dt2 = N ''(t) = 0

Man skal altså differentiere udtrykket for dN/dt og sætte dette udtryk lig med 0.

Opgaven eller en aflægger af den kører vist også her

https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1429128


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. januar 2014 af peter lind

Hvis N(t) er konstant er væksthastigheden det også. Da der spørges om hvorfor K kaldes ligevægtkonstanten så må der menes det. Rent faktisk er væksthastigheden ikke konstant ellers


Svar #5
08. januar 2014 af Tulmus (Slettet)

Tak :) 


Skriv et svar til: Differentialligner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.