Fysik

Overføringsfunktion

11. januar 2014 af Jerani (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg har fået følgende opgave:

Samt følgende opgave beskrivelse:



Jeg er med på jeg skal lave kredsløbet om til fasorer. Men hvordan jeg får lavet overføringsfunktion er jeg ikke helt 100 på.


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. januar 2014 af hesch (Slettet)

Højre del af kredsløbet: R1, R2, U1 udgør en inverterende forstærker med forstækningen -1.        ( R1=R2 ).  Indgangsmodstand = R1 = 3,32kΩ.

Nu ved jeg så overhovedet ikke hvad fasorer er ?   ( plejer at anvende Laplace-transform ).

Du kan også anvende komplekse tal ved:

Kald den samlede impedans i C1+C2 for Zc.  Indgangsimpedans i forstærker for Zr.

I knudepunktet mellem C2 og R1 kaldes spændingen V3.  Herved findes ved spændingsdeling:

V3 = V1 * Zr / ( Zc + Zr )   =>              

V3 / V1 = Zr / ( Zc + Zr )      =>

V2 / V1 =  - Zr / ( Zc + Zr ) 


Svar #2
12. januar 2014 af Jerani (Slettet)

Er med på det er en inverterende forstærker. Men hvorfor er forstærkningen på -1? Samt hvorfor er R1 med i den del? Så er C1 og C2 vel også med?

Laplace-transform har vi ikke lært, men vi har tilgengældt brugt komplekse tal som du også nævner.

Hvordan ved jeg at der er et knudepunkt mellem C2 og R1?
Og i den formel du skriver med V3, er R1 og R2 = Zr?


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. januar 2014 af hesch (Slettet)

Spændingen på (-)U1 skal jo være = 0V, fordi at spændingen på (+)U1 = 0V.

Da R1=R2, må spændingen V2 = -V3, da summen af strømmene, der tilgår (-)U1 = 0. Så balancerer tingene. Prøv at regne efter.

Forstærkningen bliver altså   -V3 / V3 = -1.

-----------------------------------------------------------------

Du opretter/definerer et knudepunkt, V3, af bekvemmelighedsgrunde. Du kan jo oprette lige så mange knudepunkter du vil, nogen mere anvendelige end andre. Det er en taktik/betragtning man anvender, fremkommet gennem års erfaring for hvad der er mest bekvemt at regne på.

--------------------------------------------------------------

Nej, Zr er indgansimpedansen i U1, set fra V3, der er = R1, for R1 er jo en belastning, der i den anden ende går til virtuel "jord" ( 0V ).

-------------------------------------------------------------

C1 og C2 indgår ved beregning af den totale forstærkning: V2/V1, som Zc i parantesen ( Zc + Zr ).


Skriv et svar til: Overføringsfunktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.