Fysik

Optisk gitter og gitterligning

12. januar 2014 af gladstxpige (Slettet)

Hej alle!

Jeg har virkelig problemer med disse opgaver, så er der nogen, der kan forklare mig hvad jeg skal gøre, og samtidig skære det ud i pap? På forhånd tusind tak!!

Opgave 1

En laser udsender lys med en bestemt bølgelængde. Laserlyset sendes imod et optisk gitter med gitterkonstanten 2500 nm. Efter passage af gitteret afbøjes lyset i en retning, der danner en vinkel på 15,2 grader fra den oprindelige retning.
Bestem laserlysets bølgelængde.

Opgave 2. Vi sender lys med bølgelængden 590 nm gennem et optisk gitter. Afbøjningsvinklen φ1 til 1.orden måles til 18,0 grader.
Bestem gitterkonstanten.

Opgave 3 Vi sender gult lys fra en natriumlampe gennem et optisk gitter med 300 spalter pr. mm. a) Bestem gitterkonstanten både i m og nm.

Afbøjningsvinklen φ5 til 5. orden måles til 58,6 grader. b) Bestem bølgelængden for det gule lys. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. januar 2014 af peter lind

Du skal i alle tilfælde bruge gitterligningen

d*sin(θn) = n*λ

I den første opgave er n formodentlig 1, selvom det ikker opgivet i din beskrivelse. I anden opgave er n=1 og i sidste opgave er n=5

I opgaverne skal du enten bestemme λ eller d. ud fra dette med undtagelse af opgave 3, hvor du skal bestemme d ud fra oplysningen om at der 300 spalter prr. mm. her skal du bruge at gitterkonstanten er afstanden mellem spalterne


Skriv et svar til: Optisk gitter og gitterligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.