Fysik

Det haster forfærdeligt meget

14. januar 2014 af majormaster (Slettet) - Niveau: C-niveau

En bil kører på en motorvej med farten 110 km/h hen mod en 10 m høj bakke, som passeres i friløb, dvs. uden at motoren trækker hjulene. Bilen vejer 1000 kg

Hvilken fart har bilen på toppen af bakken, hvis der ses bort fra gnidning og luftmodstand ?

Svaret i dette spørgsmål giver : 1000 kg * 9,82 N/kg * 0,10 = 92 km /h

Bilen fortsætter fra bakketoppen ned i en 15 m dyb dal.

Det jeg ikke kan finde udregningen på er dette spørgsmål : Hvor stor er bilens fart i dalbunden under de 3 samme forudsætninger?

Svaret giver 126 km/h, og det er ikke til at diskutere da det står i facitlisten :-)

Jeg ved at disse to formler skal bruges på den ene eller anden måde (hvis det er til nogen hjælp)

E kinetisk = 1/2 * m * v^2

E potentiel = m * g * h


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Dit svar på spm 1 er vist ikke korrekt.

Beregn bilens samlede mekaniske energi ved foden af bakken. Gevinsten i potentiel energi på toppen af bakken modsvares af et tab i kinetisk energi. Beregn bilens kinetiske energi på toppen af bakken, og omregn så det til hastighed.

Samme fremgangsmåde benyttes ved spm 2.


Svar #2
14. januar 2014 af majormaster (Slettet)

svaret i spg 1 er korrekt.. det giver 92 km/h, det står nemlig i min facitliste


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Ved foden af bakken er bilens mekaniske energi (idet vi bruger denne højde som nulpunkt for potentiel energi):

Emek,fod = (1/2)·m·vfod2

På toppen af bakken er den mekaniske energi

Emek,top = (1/2)·m·vtop2 + m·g·h .

Da Emek,fod = Emek,top, har vi

vtop2 = vfod2 - 2g·h .

Indsætter vi vfod = 110 km/h = 30,556 m/s , og h = 10 m , finder vi

vtop = 27,15 m/s = 97,8 km/h .


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Svaret 126 km/h i spm 2 er korrekt, hvis dalen ligger 15 m under niveauet for bakkens fod, dvs 25 m under niveauet for bakkens top.


Svar #5
14. januar 2014 af majormaster (Slettet)

det gør det, men jeg ved bare ikke hvordan jeg skal få det til at hænge sammen, så det giver 126 km/h


Brugbart svar (0)

Svar #6
14. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#5

Benyt samme fremgangsmåde som i #3, men med h = -15 m , dvs.

vdal2 = vfod2 -2g·hdal

hvor vfod = 110 km/h og hdal = -15 m.


Skriv et svar til: Det haster forfærdeligt meget

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.