Matematik

MAAAATEMATIK-HJÆÆÆÆLP

16. januar 2014 af Missperfec (Slettet)

HEEY HAR BRUG FOR HJÆLP TIL OPGAVE 2 I DENE OPGAVE

Vedhæftet fil: 6.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #1
16. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Man kender de to punkter D og F, hvor DF er en diameter i cirklen. Cirklens radius er da |DF|/2, og centrum ligger præcist midt mellem D og F.

Parabelen har toppunkt i T(0;-2,5) og går gennem punktet A(4;-2,9). Bestem nu parabelens ligning

y = p(x) = ax2 + bx + c .

Af toppunktets koordinatsæt T(0;-2,5) aflæses, at b = 0, og c = -2,5 . Benyt nu punktet A til at bestemme a.

Beregn |p(xF) - yF|

Løs ligningen p(x) = -12 .


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. januar 2014 af peter lind

afstanden mellem D og F er diameteren af cirklen. Midtpunktet mellem D og F er cirklens centrum

Ligningen for parablen er af formen y=a*x2+b*x+c Indsæt de to kendte punkter i parablens ligning. Det giver 2 ligninger med de 2 ubekendte. a, b og c. En tredje ligning får du ved at bruge at y' = 0 i toppunktet

Brug parablens ligning til at finde koordinaterne til G

Løs ligningen y(x) = -12


Svar #3
16. januar 2014 af Missperfec (Slettet)

Kan du også hjælpe med det andet indlæg som du hjalp med ? 


Svar #4
16. januar 2014 af Missperfec (Slettet)

#2

Er ikke helt med. Hvilken regl bruger du, at jeg kan indsætte de to kendte punkter i parablens ligning?

og forstår ikke helt hvad du mener med 2ligninger med 2 ubekentde.


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. januar 2014 af peter lind

Hvis du har et kendt punkt (x0, y0) på parablen gælder der y0 = a*x02+b*x0+c , hvilket er en ligning i de ubekendte a, b og c


Svar #6
16. januar 2014 af Missperfec (Slettet)

Ok, så ligningen for parablen ser således ud:

y0 = a*x02+b*x0+c 

y= a*4^2+0*-2,9+ (-2,5)


Brugbart svar (0)

Svar #7
16. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Ikke helt. Af toppunktets koordinatsæt følger det, at b = 0, c = -2,5 . Benyt så punktet A(4;-2,9) til at bestemme a:

-2,9 = a·42 + 0·4 -2,5


Svar #8
20. januar 2014 af Missperfec (Slettet)

#7

hvad mener du med "Beregn |p(xF) - yF|"

altså de bogstaver du bruger er jeg ikke helt med på hvad betegner?


Brugbart svar (0)

Svar #9
20. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#8

Med xF og yF mente jeg hhv. x- og y-korodinaten for punktet F, og p(x) er forskriften for parabelen. Derfor er

|p(xF) - yF| den lodrette afstand |FG| fra punktet F til parabelen.


Svar #10
20. januar 2014 af Missperfec (Slettet)

#9

ok, hvad er grunden til at man netop ved at trække disse to koordinater fra hinanden kan bestemme den lodrette afstand til parablen?


Brugbart svar (0)

Svar #11
20. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#10

Punktet G på parabelen, der ligger lodret under punktet F har koordinaterne (xF , p(xF)) . Punktet F har koordinaterne (xF , yF), så den lodrette afstand mellem de to punkter er |FG| = |p(xF) - yF| .


Svar #12
20. januar 2014 af Missperfec (Slettet)

Så de har samme koordinatersæt?


Svar #13
20. januar 2014 af Missperfec (Slettet)

En anden ting, når jeg i det efterføllgende spørgsmål skal bestemme første koordinat til de punkter på parablen hvor den lodrette afsatnd til førsteaksen er 12. 

Hvorfor er det så at jeg skal løse ligningen 

p(x)-12?

Hvordan kan det være at der kommer et - ?


Svar #14
20. januar 2014 af Missperfec (Slettet)

Jeg vil også høre om det så er rigtig at afstanden lFGl =11?-har trukket koordinaterne for F fra hinanden..


Brugbart svar (0)

Svar #15
20. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#12

Nej, men de har samme x-koordinat.


Brugbart svar (0)

Svar #16
20. januar 2014 af peter lind

F og G er forskellige punkter og har derfor ikke samme koordinatsæt. Da F ligger lodret over g har de samme x koordinater

Du skal løse ligningen p(x) = -12. Minus kommer af at alle punkter på parablen har negative y koordinater


Svar #17
20. januar 2014 af Missperfec (Slettet)

ok, men hvilken ligning er det så jeg skal løse? 

for hvad svare p(xF) til ?


Brugbart svar (0)

Svar #18
20. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#13

Parabelen ligger i det valgte koordinatsystem under x-aksen, så punkter på parabelen, der har afstanden 12 til førsteaksen, har y-koordinaten -12.


Brugbart svar (0)

Svar #19
20. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#14

Jeg finder en helt anden værdi for |FG|.


Brugbart svar (0)

Svar #20
20. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#17

Man skal løse ligningen p(x) = -12.

p(xF) = p(8,5)


Forrige 1 2 Næste

Der er 32 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.