Fysik

DE

18. januar 2014 af shafaifer (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg har vedhæftet en differentialligning. Hvilken type er det? Er der ikke tale om en første ordens lineær?

Vedhæftet fil: Doc3.pdf

Brugbart svar (0)

Svar #1
18. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Differentialligningen er

-μ·dx/dt + mg = m·d2x/dt2 .

Der er tale om en første ordens lineær differentialligning i (dx/dt), men om en 2. ordens lineær differentialligning i x .

Koefficienterne ser ud til at være konstante.


Svar #2
18. januar 2014 af shafaifer (Slettet)

OK, tak for det.


Svar #3
18. januar 2014 af shafaifer (Slettet)

Lur mig om den er nonhomogen. Den med dx/dt


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#3

Jo, i begge betragtninger er differentialligningen inhomogen. Man kan benytte panserformlen til at opskrive løsningen.


Svar #5
18. januar 2014 af shafaifer (Slettet)

Vil P(x) for venstre siden af lighedstegnet ikke være:

P(x) = mg

og for HS:

Q(x) = m·d2x/dt 

?


Svar #6
18. januar 2014 af shafaifer (Slettet)

Det oplyses ydermere, at indholdet i den vedhæftede fil er en løsning til den første vedhæftede DE.

En verifikation af denne løsning pratiseres ved at gøre prøve, ikke? Dvs. differentierer man x(t), og bagefter indsætter den i differentialligningen hvor y' er isoleret og står alene på en vilkårlig side af lighedstegnet, vil man da få, at at VS = HS, ikke?

Vedhæftet fil:Doc3.pdf

Brugbart svar (0)

Svar #7
19. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#5

Med u = dx/dt, kan differentialligningen skrives

du/dt + (μ/m)·u = g .

Da fås

u(t) = e-(μ/m)t · ( ∫ e(μ/m)t · g dt + c1)

       = e-(μ/m)t ·  ((m/μ)·g·e(μ/m)t + c1)

       = (mg/μ) + c1·e-(μ/m)t

og dermed

x(t) = ∫ u(t) dt = (mg/μ)·t + c1·e-(μ/m)t  + c2 .

Den vedlagte løsning er en bestemt af disse løsninger.


Svar #8
19. januar 2014 af shafaifer (Slettet)

OK, tak for det.


Svar #9
19. januar 2014 af shafaifer (Slettet)

Det eneste der mangler her er (mg/μ) opløftet i 2. potens, ikke?


Brugbart svar (0)

Svar #10
19. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#9

Nej, det mangler da ikke. Løsningen i det vedhæftede i #6 er

x(t) = g·(m/μ)·t + g·(m/μ)2·e-(μ/m)t - g·(m/μ)2 ,

der fås af den generelle løsning i #7 ved at sætte

c1 = g·(m/μ)2 og c2 = -g·(m/μ)2


Skriv et svar til: DE

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.