Matematik

Betydende cifre

19. januar 2014 af lulupie (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg er ved at skrive om Archimedes metode til at beregne π, der indlagt en opgave i min problemformulering der hedder: Benyt archimedes metode til at bestemme π med fem betydende cifre.

Måske har jeg været for træt, men jeg udregnede selvfølgelig π med 5 decimaler :/ dvs. jeg udregnede en 1536 kant, men mit problem er:

Jeg ved hvad 5 betydende cifre betyder, alså 3,1415. Men skal jeg runde op her(fra 4 til 5) ½*192*k192 ≈ 3,14145 eller er det først ved ½*384*k384 ≈ 3,141558 at jeg kan sige at jeg har 5 betydende cifre?

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. januar 2014 af SuneChr

Afrunding finder sted i det endelige resultat.
Alle mellemregninger skal beholde så mange betydende cifre, som de nu har.
Kun en usikkerhedsanalyse kan retfærdiggøre, om man forinden må skære ned på antallet af cifre i mellemregningerne.


Svar #2
19. januar 2014 af lulupie (Slettet)

Formlen ovenover er til at finde en nedre grænse, og dernæst skal jeg finde π for den øvre grænse.

 π 3,14159.., skal jeg så runde op her til 3,1416, nu da jeg skal finde π med 5 betynde cifre ?


Svar #3
19. januar 2014 af lulupie (Slettet)

..og jeg kan ikke betragte resultatet af den nedre grænse som endeligt ? (bare lige for at være helt sikker)


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#3

I denne tråd, #4, er der givet en tabel med de nedre og øvre værdier: https://www.studieportalen.dk/forums/Thread.aspx?id=1304182

Det ses, at for n = 1536 finder man

3.14159046 < π < 3.14159703

Med 5 betydende cifre finder man så π ≈ 3,1416 .


Svar #5
19. januar 2014 af lulupie (Slettet)

Det var da en skide god tråd du linkede til, mange tak!
 

Så var det nu godt at jeg ikke slettede mine indtastede beregninger til n=1536 :)

endnu en gang tak.


Svar #6
20. januar 2014 af lulupie (Slettet)

I den tråd du linker til. Der kan jeg se du har lagt en tabel over 4,8, 16 n(viete)  jeg kan se at jeg har samme problem som ham der skriver at han kommer frem til det forkerte resultat(hans pi værdi kommer en gang for sent)

Jeg tænker lidt at hvis n er 4 så må Vn=45°, da hele vinklen er 90° og derfor kommer pi-værdien en gang for sent.. jeg er dog ikke helt sikker. Kan du hjælpe med det?


Brugbart svar (0)

Svar #7
20. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Se svaret i #14 i den anden tråd.


Svar #8
20. januar 2014 af lulupie (Slettet)

Jeg har læst det hele igennem igennem. altså cos(v4)=cos(45)

derefter for at finde kn værdien gør jeg følgende for at få værdien til 8 kanten:
4/cos45  

Men jeg synes ikke det stemmer helt overens med hvad jeg kan se i din tabel =/


Svar #9
20. januar 2014 af lulupie (Slettet)

Der er styr på det nu. Tak for hjælpen hr andersen :)


Skriv et svar til: Betydende cifre

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.