Samfundsfag

Forskel på social ulighed og økonomisk ulighed

19. januar 2014 af 123434 (Slettet)

Er usikker omkring hvorvidt man skelner mellem de to begreber

En gang imellem bliver jeg lidt i tvivl om forskellen på social ulighed og økonomisk ulighed

Håber I kunne hjælpe med en forklaring på forskellen mellem disse to begreber eller et link til en forklaring.

Tak på forhånd og god aften.


Brugbart svar (1)

Svar #1
19. januar 2014 af Amril (Slettet)

Social ulighed = ulighed vedr. samfundsressurser.

Økonomisk ulighed = ulighed vedr. økonomiske ressurser.

Man kan vel argumentere for, at økonomisk ulighed hører under social ulighed, da det sidstnævnte er et ret bredt begreb.


Svar #2
19. januar 2014 af 123434 (Slettet)

Tak, Chris

Jeg vil bare lige sikre mig at jeg har forstået disse korrekt

Økonomiske ressourcer kunne f.eks. være penge

Samfundsressurce kunne f.eks. være uddannelse

Er andre eksempler end bare de to?


Brugbart svar (1)

Svar #3
19. januar 2014 af RoberDølhus (Slettet)



Social ulighed er mange ting, f.eks. så simpelt som har "fattige" samme muligheder som bare gennemsnitlige personer. Men under social ulighed bør også skelnes mellem forskellen i mellem køn, racer og generationer, har dine forældre samme muligheder som dig, har kvinder samme muligheder som mænd osv. 

Økonomisk ulighed er forskellen mellem "fattiges" økonomiske formåen og riges økonomiske formåen. 

Personligt (uden dog er være professor i emnet) er levestandard nok bindeleddet imellem de to begreber. 


Brugbart svar (1)

Svar #4
19. januar 2014 af Amril (Slettet)

Social ulighed = sundhedsssystemet, eksempelvis.

Økonomisk ulighed = fordeling af samfundets "goder", beskæftigelsesforhold, etc.

Men som sagt, jeg ville betragte økonomisk ulighed som en del af social ulighed, hvorfor eksempelvis beskæftigelsesforhold også er social ulighed. At kalde det økonomisk ulighed er bare at gøre det mere detaljeret.


Svar #5
19. januar 2014 af 123434 (Slettet)

Kan økonomisk ulighed ikke også manifistere sig i beskæftigelsesniveauet, indkomst og pension osv?

Social ulighed:forskel i adgangen til sundhedssystemet, uddannelsessystemet, boligforhold osv?


Brugbart svar (1)

Svar #6
19. januar 2014 af Amril (Slettet)

Ja, helt sikkert.

Men som skrevet i #3, kan social ulighed også findes i kulturelle normer, altså ligestilling mellem mænd og kvinder, religion, hudfarve, etc.


Svar #7
20. januar 2014 af 123434 (Slettet)

Tusind tak, I er bare for gode alle sammen.


Svar #8
05. april 2014 af 123434 (Slettet)

Kulturel ulighed

Nogle børn vokser op i hjem, hvor der diskuteres samfundsmæssige problemstillinger og læses masser af bøger. Hvis de har problemer med skolearbejdet, kan deres forældre hjælpe dem. Hvor andre børn vokser op uden denne hjælp fra forældrene. 

Der er således forskel på, hvor godt nogle mennesker kan klare sig i uddannelsessystemet på baggrund af den kulturelle kapital, de har fået fra deres forældre. Eleven med de højtuddannede forældre, der stimulerer barnet og hjælper det med lektier klarer sig som oftest langt bedre end eleven, som har ufaglærte forældre og ikke har mange bøger derhjemme. 


Skriv et svar til: Forskel på social ulighed og økonomisk ulighed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.