Fysik

Ellære HASTER HJÆLP!

20. januar 2014 af hallihallomeddig (Slettet) - Niveau: B-niveau

Et batteri har den elektromotoriske kraft E og indre resistans Ri. Batteriet er tilkoblet tre ydre modstande R1, R2 og R3. I kredsløbet er endvidere placeret et amperemeter og et voltmeter. Begge instrumenter er ideale, d.v.s. at der kan regnes som om, de ikke påvirker kredsløbet. Sammenkoblingen af kredsløbet fremgår af ovenstående figur. Amperemetret viser strømmen IA.  
a. Beregn strømmene gennem modstandene R1 og R2 b. Beregn spændingen som voltmetret viser. 
c. Beregn batteriets polspænding og indre resistans Ri.  

Data: R1 = 3,0 Ω ε  = 12,0 V  R2 = 6,0 Ω IA = 1,80 A   R3 = 4,0 Ω

Vedhæftet fil: 6.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
20. januar 2014 af Eksperimentalfysikeren

Du kan se af kredsløbet, at spændingen over R1 og R2 er den samme. Ud fra dette og Ohms lov kan du opstille en ligning med de to strømme som ubekendte. Du får en ekstra ligning ud fra, at deres sum skal være IA. Løs ligningerne.

Brug Ohms lov til at beregne den spænding, voltmeteret viser.

Brug Ohms lov for R1 til at beregne spændingen over den og læg til spændingen over R3, så har du polspændingen. Trækker du polspændingen fra den elektromotoriske kraft, finder du spændingen over den indre modstand. Du kender strømmen, så du bruger Ohms lov igen.


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. januar 2014 af hesch (Slettet)

Ad  #1:   (udpenslet)

a)  Kirchhoffs strømlov siger:   IA = IR1 + IR2

Ohms lov siger:  3Ω*IR1 = 6Ω*IR2    =>   IR1 = 2*IR2     (ens spænding over parallelle modstande)

Benyt endvidere:   IA = IR3    (Kirchhoff igen).


Skriv et svar til: Ellære HASTER HJÆLP!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.