Matematik

Retvinklet trekant

20. januar 2014 af uddannelseervigtigt - Niveau: C-niveau

Hej. Jeg skal finde siden AB, som så er lille c i dette tilfælde.

Jeg får oplyst, at siden a er 9 cm, også har vi selvfølgelig den retvinklede side som er 90 grader.
Hvad skal jeg gøre for at finde siden c? Jeg kender jo kun én side og én vinkel... Har prøvet med tan(A) men det var åbenbart forkert


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. januar 2014 af peter lind

Du skal have mindst en oplysning til for at kunne besvare spørgsmålet. Har du givet os hele opgaven ?


Svar #2
20. januar 2014 af uddannelseervigtigt

Ja det har jeg. Jeg kender kun én side og én vinkel....  #1


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Du angiver også, at trekanten er retvinklet? Prøv at formulere hele opgaven.


Svar #4
20. januar 2014 af uddannelseervigtigt

Tror jeg har fundet løsningen. Det er 2 opgaver i én. Jeg fik oplyst to retvinklede trekanter ABC og A1B1C1, jeg har regnet siden A1B1 ud, som jeg så fik til 5. Og vi får oplyst at siden a1 er 3, og på ABC er siden a 9. Så jeg går ud fra, at jeg bare skal fordoble resultatet med 3 i siden AB? #3


Brugbart svar (0)

Svar #5
20. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Jeg forstår ikke, hvorfor du mener, at resultatet skal fordobles. Måske er det også oplyst, at de to retvinklede trekanter er ensvinklede? Man benytter så Pythagoras i den trekant, hvor 2 sider er kendt, til at finde den manglende side, og man kan så bestemme skalaforholdet mellem de to trekanter og så bestemme de manglende sider i den anden trekant.


Svar #6
20. januar 2014 af uddannelseervigtigt

For at regne ABC ud, fik vi oplyst, at b = 4, a = 3, vinkel C = 90

Jeg brugte så formlen a2+b2-2ab * cos(c) og fik 25, hvor kvadratroden er 5. Så på den måde regnede jeg siden AB ud. Men i A1B1C1 får jeg kun oplyst, at siden a = 9, vinkel C = 90 

Hvordan regner jeg siden A1B1 ud? #5


Brugbart svar (0)

Svar #7
20. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Det er vigtigt at vide, om de to trekanter er ensvinklede, som jeg foreslog i #5. Hvis det er tilfældet, bestemmer man skalaforholdet som forholdet mellem to ensliggende siders længder. I trekant A1B1C1 kender man så a1 og kan så bestemme skalaforholdet

S = a1 / a .

Benyt så at skalaforholdet er det samme for hvert sæt af ensliggende sider, dvs

S = b1 / b = c1 / c .

Start med at af- eller bekræfte, at der er tale om ensvinklede trekanter.


Svar #8
20. januar 2014 af uddannelseervigtigt

#7
 

Jamen jeg har aldrig hørt om skalaforholdet, og det er slet ikke noget vi har været igennem på C-niveauet endnu. Tror jeg skal angive en anden formel for at regne siden ud. 


Brugbart svar (0)

Svar #9
20. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#8

Ensvinklede trekanter er da vist folkeskolepensum

Kan du ikke be- eller afkræfte, om de to trekanter er ensvinklede?


Svar #10
20. januar 2014 af uddannelseervigtigt

#9

 

Det er slet ikke en del af opgaven. Jeg får selv oplyst dette: "På figuren ses to retvinklede trekanter ABC og A1B1C1der er ensvinklede. Nogle af sidelængderne er angivet på figuren. Bestem AB og A1B1"


Brugbart svar (0)

Svar #11
20. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#10

Det var jo den oplysning, jeg efterlyste ovenfor. Benyt så fremgangsmåden beskrevet i #5 og #7.


Svar #12
20. januar 2014 af uddannelseervigtigt

#11 Jeg har fået snakket med nogle fra klassen, og de har gjort præcis ligesom mig. 

Som jeg tidligere sagde, så skal vi slet ikke ind på skalaforholdet osv da vi slet ikke kender til det endnu.  Ellers tak for hjælpen.


Brugbart svar (0)

Svar #13
20. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#12

Det bør være kendt fra folkeskolen, at i ensvinklede trekanter er forholdet mellem ensliggende siders længder konstant.


Skriv et svar til: Retvinklet trekant

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.