Fysik

emission

22. januar 2014 af hansen1921 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Heej

Jeg har svært ved at lave opg c

Figuren viser en del af emissions- og absorptionsspektrene fra lithium. Bølgelængderne hørende til de forskellige linjer er givet i tabellen. 

Aborptionsspektrum:

λ/nm                                Farve
320,00                           UV
323,26                           UV
670,79                            rød

Emissionsspektrum:

λ/nm                             Farve
320,00                            UV
323,26                            UV
610,35                            orange
670,79                            rød

Absorptionslinjerne fremkommer, når lithiumatomerne exiciteres fra grundtilstanden til 3 exiterede nivauer. Grundtilstandens energi er -5,37 eV.


c) Forklar, hvordan den orange linje i emissionsspektret fremkommer.
Jeg har beregnet fotonenergien ud ved bølgelængde 610,35 og får 2,04 eV. Men har ved ikke hvordan jeg kan forklare den orange linje 


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. januar 2014 af peter lind

Har du ikke et niveaudiagram for lithium ? Hvis du har det kan du finde hvilken energiniveauer der har en forskel på 2,04 eV


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. januar 2014 af mathon

orange med λ = 610,35   svarende til elektronenergien -2,03 eV

   niveau        bølgelængde      farve          energi
       1                grundtilstand                   -5,37 eV
       2                 320,00             UV          -3,87 eV
       3                 323,26             UV          -3,84 eV
       4                 610,35         orange        -2,03 eV
       5                 670,79             rød          -1,85 eV
                            

 
          ved spring fra niveau 5 til niveau 2 udsendes fortonenergien:  (-1,85 eV) - (-3,87 eV) = 2,02 eV
        
                              
 


Svar #3
22. januar 2014 af hansen1921 (Slettet)

Hvad nu hvis de har en forskel på 2,04 eV fx Uv 320 og 670,70, hvad fortæller det så?


Svar #4
22. januar 2014 af hansen1921 (Slettet)

#2 

Hvordan får du deres fotonenergi til minus? jeg får de samme resultater dog ikke med minus 


Brugbart svar (0)

Svar #5
22. januar 2014 af mathon

#3
                                                       E • λ = 1239,84 eV·nm

#4
                    Elektronen har pr. definition energien 0, i det øjeblik den frigøres fra atomkernen.
                    I atomets energiniveauer er energien pr. definition negativ  (energibrønd).


Svar #6
22. januar 2014 af hansen1921 (Slettet)

#5 jeg forstår ikke din forklaring på #3. hvad har det tal at gøre med det med opgave c hvor man skal forklare den orange linje

i #4 vil det være forkert at angive det i positiv tal 


Brugbart svar (0)

Svar #7
22. januar 2014 af mathon

#5
                 E = h • f  =  h • c/λ
hvoraf
                 E • λ = h • c = 1,98645·10-25 J·m = 1239,84 eV·nm


Brugbart svar (0)

Svar #8
23. januar 2014 af Eksperimentalfysikeren

I #2 sammenblandes fotonenergi og energiniveauer.

Regn fotonenergierne ud for de tre bølgelængder i absorptionsspektret. Hvis du lægger hver af dem til energien i grundtilstanden, får du energierne i de tre exiterede niveauer. Find nu det par, hvor differensen mellem dem er de 2,04 eV, du allerede har fundet. Så har du svaret.

Du kan evt. tegne en figur, hvor du måler energiniveauerne ud fra en vandret linie svarende til ioniseringsenergien og nedad f. eks. 2cm pr eV. Du kan så finde den overgang, der giver den orange linie.

Om fortegnene: Elektronenergierne angives normalt i forhold til ioniseringsniveauet, hvorfor de alle bliver negative. Fotonenergierne angives altid som positive energier. Hvis et atom har to tilstande med energier på -5eV og -3eV, vil en overgang fra den sidste til den første give en foton med eergien 2eV.


Skriv et svar til: emission

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.