Matematik
SRO - hoppende bolde kvotientrækker
Hej alle sammen
Jeg sidder og er i gang med min SRO (matematik og fysik) og skal finde den (teoretiske) samlede hoppetid for en bold, ved brug af uendelige rækker. Jeg har formlen for summen af rækken, men jeg er i tvivl om, hvad mit a og q skal være?
Jeg kender:
tab af mekanisk energi pr. hop = 48.8%
første hop tager 0.46 sek.
Rækken skal være uendelig lang.
Dertil har jeg formlen:
∑i=0n=∞a*qi (håber i forstår hvad jeg har skrevet, er svært her. n=∞ og i=0 står henholdsvis over og under ∑)
Håber der er nogle der kan hjælpe...
Tak
Svar #1
24. januar 2014 af GalVidenskabsmand (Slettet)
Vi ved, at den mekaniske energi bliver reduceret med 48,8% for hvert hop. Lad os prøve at finde ud af, hvor meget hoppetiden bliver reduceret:
I det øjeblik bolden forlader jorden, er den mekaniske energi ½mv12 (den potentielle energi er 0, da h er 0). Ved næste hop er den mekaniske energi reduceret med en faktor 0,512 ( 1-0,488 ). Så vi har
½mv22 = 0,512*½mv12 <=>
v2 = v1*√(0,512)
Så starthastigheden bliver altså reduceret med en faktor √(0,512) for hvert hop.
Lad os nu se på, hvilken betydning dette har for hoptiden:
Accelerationen er -g, så vi har
dv/dt = -g <=>
∫v-v dv = ∫0t -gdt (den starter med hastigheden v opad og efter t lander den med samme hastighed nedad) <=>
-2v = -gt <=>
t = 2v/g
Hoppetiden er altså proportional med starthastigheden. Det vil sige, at hoppetiden ligeledes vil blive reduceret med en faktor √(0,512). Din række vil altså se sådan ud:
∑i=0∞ 0,46*(√(0,512))i
Svar #2
24. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)
Antag, at bolden har den kinetiske energi E1 umiddlebart efter, at den har ramt gulvet første gang.
Via formlerne Ekin = (1/2)mv2 og v(t) = v0 - gt , finder man
v01 = (2E1/m)1/2 ,
og tiden t1 for det første hop (hvor v(t1) = -v01) ,
t1 = 2v0/g = 2·(2E1/m)1/2 / g
Når bolden rammer gulvet igen, tabes 48,8% af den mekaniske energi (kinetiske energi), så
E2 = 0,512·E1 . Man har da tiden for det næste hop
t2 = (√0,512)·t1 .
Den samlede hoppetid er så
t = ∑ ti = t1·∑∞i=0 (√0,512)i
Svar #3
24. januar 2014 af lroested (Slettet)
Tak skal du have!
Det er godt nok lidt svært at forstå, da vi ikke er nået så langt med integralregning osv.
Jeg var også kommet frem til, at q=0.512 og a=0.46, men jeg har fundet andre, der benytter stødtallet til at beregne samlet hoppetid? De siger:
ttotal= t1*(1+e)/(1-e)
Idet det vides, at t1=højden for det første hop, e=stødtallet og n=antal led.
Det er jo i virkeligheden samme formel, bare omskrevet. stødtallet er jo også forholdet mellem h1 og h2,er det så ikke bare det tal, som kan indsættes som q?
Du er en engel sendt fra himlen!! Tak!!
Svar #5
24. januar 2014 af GalVidenskabsmand (Slettet)
Hvis bare du har den formel som Andersen11 bruger, så slipper du for det med integralregningen:
v(t) = v0 -gt
Bolden starter hoppet med starthastigheden v0 = vstart, og vi ønsker at finde tiden t, hvor bolden rammer jorden igen, dvs v(t) = -vstart
-vstart = vstart -gt <=>
t = 2vstart/g
Svar #7
24. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)
#3
t1 er tiden for det første hop. Hvis den kinetiske energi umiddelbart efter, at bolden har ramt gulvet første gang er E1, finder man den tilhørende hoppehøjde h1 af
mg·h1 = E1, så
h1= E1/(mg) .
Forholdet mellem to på hinanden følgende hoppehøjder er så
h2/h1 = E2/E1 = 0,512 ,
mens det tilsvarende forhold mellem hoppetiderne er
t2/t1 = √(E2/E1) = √0,512 .
I opgaven skulle man finde den samlede hoppetid, så den relevante q-værdi for kvotientrækken er
q = √0,512 ,
hvilket også fremgår af #1 og #1. Den samlede hoppetid er
t = ∑ ti = t1·∑∞i=0 (√0,512)i = t1·1/(1-√0,512) = 3,515·t1 ,
hvor t1 er tiden for det første hop.
Skriv et svar til: SRO - hoppende bolde kvotientrækker
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
