Fysik

Hjælp til excitering

27. januar 2014 af Budsmoke

Hej folkens.


Jeg har brug for hjælp til en opgave der lyder sådan her:

Et hydrogen atom befinder sig i grundtilstanden. beregn den energi, der skal tilføres for at blive exciteret til tilstand nummer 2, 3 og 4.

Jeg har få et en ligning af min lære, som jeg skal bruge, den ser sådan ud:

Efoton = Em - En     hvor    Efoton = h•f    og    En = -h•c•R/n2

Jeg var syg, forrige gang vi havde fysik, hvor det her blev gennemgået så jeg aner faktisk ikke hvad Em og En betyder og jeg kan heller ikke se, hvor fra jeg skal finde en frekvens til denne ligning. Jeg kender godt til konstanterne, men er også lidt usikker på og det energien for Efoton  jeg skal finde

Håber der er nogen der kan hjælpe mig lidt på vej :)

På forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. januar 2014 af peter lind

Em og En er bindningsenergien i et brintatom, når brintens hovedkvantetal er m henholdsvis n. Du kan se nærmer på http://da.wikipedia.org/wiki/Brint  specielt den del, der handler om brints linjespektrum. Den energi, der skal tilføres for at få elektronen op i den højere energitilstand er energiforskellene.


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. januar 2014 af mathon

      Em er energien i niveau m

      En er energien i niveau n

      Efoton = Em - En = -h•c•Rdb/n2 - (-h•c•Rdb/m2) = -h•c•Rdb/n2 + h•c•Rdb/m2  = h•c•Rdb•((1/m2) - (1/n2))

hvor
          h = 6,62608·10-34 J·s       Planck's konstant
          c = 2,99792·108 m/s         Lysets vacucumfart
          Rdb = 1,09737·107 m-1     Rydbergkonstanten

          h•c•Rdb = 2,17987·10-18 J = 13,6 eV

    Du har altså
                          Efoton = (13,6 eV) • ((1/m2) - (1/n2))
    eller
                          Em→n = (13,6 eV) • ((1/m2) - (1/n2))

    hvoraf
                          E1→2 = (13,6 eV) • ((1/12) - (1/22)) = (13,6 eV)•((4/4) - (1/4)) = 10,20 eV

                          E1→3 = (13,6 eV) • ((1/12) - (1/32)) = (13,6 eV)•((9/9) - (1/9)) = 12,09 eV

                          E1→4 = (13,6 eV) • ((1/12) - (1/42)) = (13,6 eV)•((16/16) - (1/16)) = 12,75 eV

                         

                                                              

     


Svar #3
27. januar 2014 af Budsmoke

#1

Mange tak..

#2
 

Godt lavet og mange tak for hjælpen :)

Et tillægsspørgsmål:

Hvorfor er m altid = 1? er der fordi det er mit udgangspunkt?

                         

                                                              

     


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. januar 2014 af peter lind

Det er fordi atomet starter med at være i grundtilstanden svarende til m=1


Svar #5
27. januar 2014 af Budsmoke

#4
 

Tak igen :)


Skriv et svar til: Hjælp til excitering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.