Matematik

Komplekse tal

28. januar 2014 af Haxxeren - Niveau: Universitet/Videregående

Hej,

Et par simple spørgsmål til at starte med:

1)

Hvordan viser man, at: (x-iy)/(x2+y2) = 1/z?

2)

Følgende formel er givet: In(z) = Ln(z) ± i2nπ, hvor Ln(z) = ln(|z|) + iArg(z).

Formlen er analytisk for alle n = 0, ±1, ±2..., men ikke for 0 og negative reelle værdier. Menes der, at det er z, der ikke må være 0 og indtage negative reelle værdier?

3)

Hvor kommer 1/2 fra i følgende: ln(z) = ln(r) + i(θ + c) = 1/2 ln(x2+y2) + i(arctan(y/x) + c), hvor

c er en konstant og står for antal gange af 2π.

Tak på forhånd.


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

1) Jeg formoder, at z = x + iy  ?

Så er 1/z = 1/(x+iy) = (x-iy)/((x+iy)(x-iy)) = (x-iy)/(x2+y2)

2) ja, det er z, der ikke må antage de værdier.

3) Det kommer fra r = √(x2+y2) = (x2+y2)1/2 , så ln(r) = (1/2)·ln(x2+y2) .


Svar #2
28. januar 2014 af Haxxeren

#1

Kan godt se, at z ikke må være 0, så er den nemlig ikke defineret, men hvad hvis z er lig et negativt tal? Man kan da stadigvæk tage ln til et negativt tal indenfor komplekse tal?


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Ja, det kan man, men den principale logaritmefunktion Ln(z) er ikke analytisk på den negative reelle akse, da den er diskontinuert der.


Svar #4
28. januar 2014 af Haxxeren

#3

Kan se, at du referer til: Ln(z) = ln(|z|) + iArg(z).

Hvordan kan du afgøre, at den ikke er analytisk, fordi den er diskontinuert på den negative reelle akse. Kan det forklares på en simpel måde?


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Man kan for eksempel betragte komplekse tal på enhedscirklen med |z| = 1:

z = e , θ ∈ ]-π;π] .

Her er Ln(z) = iθ , og man ser, at

Ln(z) → -iπ for |z| = 1 og θ → -π+ ,

mens

Ln(z) → iπ for |z| = 1 og θ → π- .

I begge tilfælde gælder der, at z → -1 for |z| = 1 og θ → ±π .


Svar #6
28. januar 2014 af Haxxeren

#5

Ja, selvom θ ikke må være -π, men hvad kom vi så frem til? Jeg kan ikke gennemskue, hvordan vi ud fra #5 kan konkludere, at Ln til et negativt tal er diskontinuert?


Brugbart svar (0)

Svar #7
28. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Hvis man lader z gå mod -1 ad enhedscirklen gennem negative værdier for θ, vil Ln(z) gå mod -iπ .

Hvis man lader z gå mod -1 ad enhedscirklen gennem positive værdier for θ, vil Ln(z) gå mod iπ .

For enhver omegn omkring det komplekse tal -1 kan man finde to værdier z1 og z2, der kan ligge vilkårligt tæt, mem hvor, for eksempel |Ln(z1) - Ln(z2)| > 1 . Det viser, at funktionen Ln(z) ikke er kontinuert i z = -1 . Funktionen kan derfor heller ikke være analytisk i z = -1 .


Svar #8
28. januar 2014 af Haxxeren

#7

Sorry, men hvordan går f.eks. Ln(z) mod -iπ, når z går mod -1?


Brugbart svar (0)

Svar #9
28. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#8

Ved for z = e at lade θ gå mod -π fra højre; da går Ln(z) mod -iπ .

Lader man for z = e  θ gå mod π fra venstre, vil Ln(z) gå mod iπ .


Svar #10
28. januar 2014 af Haxxeren

#9

Okay, det kunne jeg se ud fra ln(ez) = z ± 2nπi.

Hvordan kan længden give et tal, der er større end 1? Hvad skulle resultatet være for, at Ln(z) var kontinuert? Det er nok begrebet kontinuitet indenfor komplekse tal, der driller.


Brugbart svar (0)

Svar #11
28. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Benyt definitionen for kontinuitet i z0:

∀ε ∈ R+ ∃δ ∈ R+ : ∀z: |z - z0| < δ ⇒ |f(z) - f(z0)| < ε

Hvis Ln(z) skulle være kontinuert for z0 = -1 , skulle de to grænseværdier fra højre og fra venstre være den samme.


Svar #12
28. januar 2014 af Haxxeren

#11

Okay, der stod jeg af. Jeg kender ikke nogle af symbolerne i #11, men efterfølgende tekst gav god mening. Men hvad er det du ville komme frem til med, at længden kunne give større end 1?

Og hvad med f.eks., hvis vi kiggede på z = 5, eller en skrå linje, der har formen z = 1 + 2i. Hvordan ville man så gribe det an - hvis man skulle se, om de var kontinuerte - uden at bruge definitionen i #11 (som jeg ikke har hørt før)?


Brugbart svar (0)

Svar #13
28. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#12

Det er kun på den negative reelle akse, at Ln(z) er diskontinuert.

Du angiver niveauet til Universitet/Videregående, så jeg gik ud fra, at du kender til de grundlæggende begreber.


Svar #14
28. januar 2014 af Haxxeren

#13

Okay, men den teori kender jeg desværre ikke til.

Det med at tilnærme en z-værdi som i #5 og #7, kunne man ikke vise det for f.eks. z = 5? Om man så kigger fra den ene side eller den anden side, så har de en fælles vinkel på 0. Hvad med z = 1 + 2i? Kan man ikke "bare lige" gøre det på samme måde med den?


Brugbart svar (0)

Svar #15
28. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#14

Den komplekse logaritme er kun diskontinuert for negative reelle tal.

Se for eksempel denne artikel http://en.wikipedia.org/wiki/Complex_logarithm . Et stykke nede i artiklen gives et plot af Riemann-fladen, der repræsenterer funktionen. Den illustrerer dette spørgsmål.


Svar #16
28. januar 2014 af Haxxeren

#15

Jeg har en fornemmelse af, at jeg bevæger mig langt ud over det jeg spurgte ind til.

Til sidst: hvordan vil du oversætte hhv. branch og branch cut?

Og tak for hjælpen.


Brugbart svar (0)

Svar #17
28. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#16

Man kunne kalde det en gren.


Skriv et svar til: Komplekse tal

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.