Fysik

Faseovergange

28. januar 2014 af DenGenialeProfessor (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej Studieportalen.

Jeg er gået i stå med mine lektier i fysik til i morgen.

Jeg skal tage udgangspunkt i en graf, og dertil skal jeg så besvare nogle spørgsmål.

a) Hvor meget energi bruges der på at opvarme isen fra -50 celcius til smeltepunktet? --> 100 kJ

b) Bestem på grundlag heraf isens varmefylde og sammenlign med tabelværdien --> delta E = m*c*delta t

medfører at c = delta E / (m*delta T) --> 100 kJ / 1 kg * 50C = 2 kJ / (kg*c)

c)

Hvor meget energi bruges der på at smelte isen?

d)

Bestem en værdi for isens smeltevarme

e)

Bestem en værdi for vands varmefylde

f)

Bestem en værdi for vands fordampningsevne

Jeg kunne godt tænke mig at vide om jeg har regnet rigtigt indtil videre, og hjælp til de sidste 4 opgaver. Billede af graf er vedhæftet

Vedhæftet fil: Faseovergange1.JPG

Brugbart svar (0)

Svar #1
28. januar 2014 af peter lind

De pågældende værdier kan du aflæse af grafen. Det har du gjort i spørgsmål a så hvad er problemet ?


Svar #2
28. januar 2014 af DenGenialeProfessor (Slettet)

Jeg kan da ikke regne d) e) og f) ved blot at kigge på grafen?


Svar #3
28. januar 2014 af DenGenialeProfessor (Slettet)

Jeg har brugt formler som Δ E = m * c * Δ T og Δ E = m * Log jeg er rimelig sikker på, at jeg skal bruge nogle af disse - men jeg ved ikke hvad jeg skal gøre konkret.


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. januar 2014 af peter lind

Du har jo også massen. ifølge dit svar i b) er den 1 kg. Det eneste du har brug for i de følgende spørgsmål er energi og masse samt for e) temperaturstigningen. Det er korrekt at du skal bruge de formler du nævner


Svar #5
28. januar 2014 af DenGenialeProfessor (Slettet)

Ok, og jeg er kommet frem til en løsning i C) nemlig Δ E = m * Ls --> Δ E = 1000 g * 334 J/g = 334 kJ

Men jeg forstår ikke hvad der menes i d) og e). Hvordan skal jeg bestemme en værdi?


Brugbart svar (0)

Svar #6
28. januar 2014 af peter lind

#5 Det er godt nok den formel du skal bruge i d)  men det er det ΔE som du aflæser af grafen i spørgsmål c  du skal bruge til at finde Ls


Svar #7
28. januar 2014 af DenGenialeProfessor (Slettet)

Ok, så 334 kJ = 1 kg * L og Ls = 334 kJ / 1 kg = 334 kJ/kg ? 


Brugbart svar (0)

Svar #8
28. januar 2014 af peter lind

Du skal finde energien fra grafen i opgaven ikke ved at slå op i en tabel for isens smeltevarme


Svar #9
28. januar 2014 af DenGenialeProfessor (Slettet)

Nå, tror bare tråden lukker her. Kan ikke rigtig se hvad jeg skal gøre. 


Brugbart svar (0)

Svar #10
28. januar 2014 af peter lind

Du går ind på grafen og ser på det vandrette stykke hvor der står is og vand. Du aflæser på x-aksen hvilken energier det svarer til på x aksen. De tal trækker du fra hinanden og du har ΔE


Svar #11
29. januar 2014 af DenGenialeProfessor (Slettet)

Okay, og det svarer til ca .334 kJ alligevel?


Brugbart svar (0)

Svar #12
29. januar 2014 af peter lind

Du kan ikke på grafen aflæse så nøjagtigt. Det giver et resultat som er nær den tabelværdi du bruger


Svar #13
29. januar 2014 af DenGenialeProfessor (Slettet)

Tak for hjælpen - gennemgik det på skolen i dag og det gik fint.
 


Skriv et svar til: Faseovergange

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.