Matematik

Komplekse tal

28. januar 2014 af Haxxeren - Niveau: Universitet/Videregående

Hej,

1)

Hvordan er det, at jeg kan komme frem til følgende:

e(2 - i) {ln(√2) + iπ/4 ± i2nπ} = 2eπ/4 ± 2nπ [sin(1/2 ln(2)) + icos(1/2 ln(2)]?

2)

Hvis zc = n√(z) = e(1/n) ln(z),

hvad vil det så sige, at "exponent is determined up to multiples of 2πi/n"?

Takker på forhånd.


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

1) Gang eksponenten ud:

(2 - i) {ln(√2) + iπ/4 ± i2nπ} = 2·ln(√2) +(π/4) ±2nπ + i(-ln(√2) + π/2 ±4nπ)

                                        = ln(2) +(π/4) ±2nπ + i(-(1/2)·ln(2) + π/2 ±4nπ)

Benyt så, at cos og sin er periodiske med perioden 2π , så

e(2 - i) {ln(√2) + iπ/4 ± i2nπ} = 2·e(π/4) ±2nπ · (cos(-(1/2)·ln(2) + π/2) + i·sin(-(1/2)·ln(2) + π/2))

                               = 2·e(π/4) ±2nπ · (sin((1/2)·ln(2)) + i·cos(1/2)·ln(2)))

2) Man kan gange e(1/n) ln(z) med ei·(2πp/n) med samme resultat, nr et opløftes til n'te potens.


Svar #2
28. januar 2014 af Haxxeren

#1

Ad. 1)

Jeg kan ikke lige se, hvordan du gik fra:

i(-(1/2)·ln(2) + π/2 ±4nπ) = (cos(-(1/2)·ln(2) + π/2) + i·sin(-(1/2)·ln(2) + π/2))

Ad. 2)

Når man bestemmer ln(z), så plejer man at addere ± 2nπi jf. ln(z) = ln(|z|) + iArg(z) ± 2nπi. Betyder det så, at det skal man fortsætte med at gøre, men huske yderligere at addere ± 2πp/n, eller er det KUN og KUN ± 2πp/n, der skal adderes?


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

1) De to størrelser er ikke lig med hinanden. Venstresiden er eksponenten, højresiden er exp(eksponenten).

2) Det sidste drejede sig om den n'te rod af et komplekst tal, og man bemærker, at for p ∈ Z er

(n√z  ·  ei·(2πp/n) )n = z .

Derfor er eksponenten kun bestemt op til et helt multiplum af i·2π/n .


Svar #4
28. januar 2014 af Haxxeren

#3

Ad. 1)

Jeg mente også, hvordan du gik fra:

ei(-(1/2)·ln(2) + π/2 ±4nπ) = (cos(-(1/2)·ln(2) + π/2) + i·sin(-(1/2)·ln(2) + π/2)).

Ad. 2)

Jeg tror, at vi talte forbi hinanden her.

Vi ved, at: ln(z) = ln(|z|) + iArg(z) ± 2nπi

Ser vi nu på: z1/n = e1/n ln(z), burde jeg også kunne skrive: z1/n = e1/n (ln(|z|) + iArg(z) ± 2nπi)

Så var spørgsmålet, om jeg yderligere skulle gange med e±2πpi/n, altså: z1/n = e1/n (ln(|z|) + iArg(z) ± 2nπi)e±2πpi/n?


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

1) Man benytter, at eix = cos(x) + i·sin(x) . Faktoren e±i4nπ er lig med 1.

2) z1/n = e1/n ln(z) er 1 af de n løsninger til ligningen wn = z . Samtlige løsninger fås ved at gange denne løsning med e±2πpi/n .


Svar #6
28. januar 2014 af Haxxeren

#5

Tak, jeg kom igennem det, men var 2)'ern et "ja" til #4?


Brugbart svar (0)

Svar #7
28. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Jeg forsøgte at forklare det oprindelige spørgsmål under #0.


Svar #8
28. januar 2014 af Haxxeren

#7

Ja, men er ikke helt sikker på, om det var et ja eller nej. Vil bare være sikker på, om jeg har forstået det korrekt.


Brugbart svar (0)

Svar #9
28. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#8

Som svar på #2 2): Det er kun 2πp/n, der skal adderes for at finde alle n'te-rødderne.


Svar #10
29. januar 2014 af Haxxeren

#9

Okay, et eksempel:

(1+i)1/2 = e[(1/2) (ln(√2) + π/4 ± 2pπi)] ± 2pπi/2, hvor n = 2.

Det her må være den fuldstændige løsning, ikke?


Brugbart svar (0)

Svar #11
29. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#10

Nej. Det er

(1+i)1/2 = eln(1+i)·(1/2) = e(1/2)·(ln(√2)+i·π/4) · ei·2πp/2 , p = 0,1

                            = 21/4 · ei·π/8 · eiπp , p = 0,1

                            = ±21/4 · ei·π/8


Svar #12
29. januar 2014 af Haxxeren

#11

Forstået. Tak for tålmodigheden.


Skriv et svar til: Komplekse tal

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.