Fysik

C-14

28. januar 2014 af Niko83 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej folks. Har brug for at løse en opgave.

I 1952 blev et moselig fundet ved Grauballe nær Silkeborg . Liget var en mand i 30-40 års alderen med

overskåret strube (http://da.wikipedia.org/wiki/Grauballemanden). Aktiviteten fra C-14 i moseliget

blev målt til 76 % af aktiviteten i nutidigt materiale. For hvor længe siden døde Grauballe-manden, hvis

det antages, at andelen af C-14 i naturligt forekommende kulstof ikke ændrer sig?


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. januar 2014 af peter lind

slå halveringstiden op i din bog eller en  tabel. Hvis halveringstiden er T kan formlet for mængden af kerner som funktion af tiden skrives som N = N0*(½)t/T 


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. januar 2014 af mathon


                                 A = Ao•(1/2)t/T1/2

                                0,76Ao = Ao•(1/2)t/T1/2

                                0,76 = (1/2)t/T1/2

                                log(0,76) = log(0,5)·t/T1/2

                                t/T1/2 = log(0,76) / log(0,5)

                                t = (log(0,76) / log(0,5)) • T1/2

                                t = (log(0,76) / log(0,5)) • (5730 år)

                                t ≈ 2270 år


                              


Svar #3
28. januar 2014 af Niko83 (Slettet)

Yes, 1000 takk


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. januar 2014 af mathon

generelt    
                                 A = Ao•(1/2)t/T1/2

                                 Ao = A•(1/2)-t/T1/2

                                 Ao = A•2t/T1/2

                                 Ao/A = 2t/T1/2

                                 log(Ao/A) = log(2)·(t/T1/2)

                                 t/T1/2 = (1/log(2))·log(Ao/A)

                                 t = (T1/2 / log(2))·log(Ao/A)

                                 t = ((5730 år) / log(2))·log(Ao/A)

                                 talder ≈ (19000 år) · log(Ao/A)

                               
                               
                                 

                               

                            


Skriv et svar til: C-14

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.