Fysik

Fjedere

30. januar 2014 af came (Slettet) - Niveau: A-niveau

En klods med massen m=0.1kg glider med hastigheden v=4 m/s på et bord, idet den rammer en masseløs fjeder, der er fastgjort til en væg. Fjederkonstanten er k=25 N/m og størrelsen af tyngdeaccelerationen er 1 m/s2. x=0 tilsvarer punktet hvor klodsen rammer den ustrakte fjeder. Klodsen bevæger sig i første omgang gnidningsfrit. Jeg vil bestemme fjederens maksimale sammenpresning.

Idet den bevæger sig gnidningsfrit tænker jeg at der skal gøres brug af impulsbevarelse. For klodsen er det jo bare m*v men for fjederen tænkte jeg så bare måtte være fjederkraften k*d, så jeg satte m*v=k*d og isolerede for d, men fik halvdelen af hvad facit ønsker. Betyder det at jeg tænker i den rigtige retning eller er jeg helt gal på den?

På forhånd tak for hjælpen. :) 


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. januar 2014 af mathon

                                   Ekin → Efjeder

                                   (1/2)·k·x2 = (1/2)·m·v2

                                   k·x2 = m·v2

                                   x = √((m·v2)/k) = √(m/k)·v        hvor x er amplituden A

                            


Svar #2
30. januar 2014 af came (Slettet)

Tak! - Det at den bevæger sig gnidningsfrit har tendens til at simplicere tingene, men hvad nu hvis den ikke havde gjort det? Hvis den f.eks. havde bevæget sig med en konstant gnidningskofficient? :)


Skriv et svar til: Fjedere

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.