Fysik

Elektrecitet

30. januar 2014 af ZYAKHI (Slettet) - Niveau: C-niveau

Man kan/kan ikke have en brødrister på 1000 W og en opvaskemaskine på 2000 W tændt på samme fase. med begrundelse tak.


Brugbart svar (1)

Svar #1
30. januar 2014 af mathon

                                 Pmax = U · I = (230 V) • (10 A) = 2300 W

    Brødrister på 1000 W og en opvaskemaskine 2000 W kan altså ikke være i brug samtidigt på samme fase.


Svar #2
30. januar 2014 af ZYAKHI (Slettet)

Men, hvilken betydning har "Samme fase"


Brugbart svar (1)

Svar #3
30. januar 2014 af mathon

Der er tre faser og en 0-leder i de fleste europæiske el-installationer.

Hvis du tilslutter både brødristeren på 1000 W og opvaskemaskinen 2000 W, "springer"
fasesikringen og strømmen afbrydes, da


       I = (3000 W) / (230 V) = 13 A, som overstiger de 10 A, som fasen er sikret til højst at kunne føre føre.

Kort:
          Sikringen "springer", hvis strømmen overstiger 10 A.


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. januar 2014 af hesch (Slettet)

#1+3:  Man har slækket lidt på regulativerne, og må idag gerne anvende 13AT sikringer i husinstallationer.

#2:  Der burde i opgaven have stået "samme gruppefase".

Af brandtekniske årsager, ønsker man ikke, at der i en husinstallation løber en strøm større end f.eks. 13A pr. fase. Men det rækker ikke, hvis man har støvsuger, vaskemaskine, opvaskemaskine, osv., kørende på een gang. Derfor opdeler man strømmen fra husets stikledning ( den der kommer ude fra vejen ) i grupper, typisk således at komfuret får dets egen gruppe, der f.eks. er sikret med 13A pr. fase. En anden gruppe ( også 13A ) kan f.eks. forsyne vaskemaskine+tørretumbler. Andre grupper kan strømforsyne lys, stikkontakter.

To grupper kan nu belaste stikledningen med 26A pr. fase, men altså ikke en gruppefase i husinstallationen, der ligger efter gruppesikringerne. Stikledningerne, til en række huse på vejen, er så sikret i et skab ude ved vejen, men det er måske med sikringer på 640A pr. fase.


Skriv et svar til: Elektrecitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.