Matematik

p(A∩B) = p(A)·p(B∣A)

06. februar 2014 af LLLLLLLLLLLLLLLL - Niveau: A-niveau

Nogen der kan forklare mig denne sætning og komme med et eksempel, hvor denne sætning benyttes?

p(A∩B) = p(A)·p(B|A)

jeg kommer med nogle konkrete opgaver senere, som jeg meget gerne også vil have hjælp til :) [Det bliver i denne tråd]


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Der er tale om betinget sandsynlighed. Se http://en.wikipedia.org/wiki/Conditional_probability

Start venligst en ny tråd senere, hvis dine spørgsmål ikke har noget med det oprindelige spørgsmål at gøre.


Svar #2
06. februar 2014 af LLLLLLLLLLLLLLLL

Cystisk fibrose (CF) viser sig i barnealderen, bl.a. ved lungeproblemer og problemer med fordøjelsen. CF nedarves autosomalt recessivt. Sandsynligheden for at en tilfældig dansker er bærer af CF (dvs. har en genskade (=mutation) i den ene kopi af genet, men ikke i den anden kopi), er ca. 3%.

En mand og en dame venter deres første barn, og de er ubeslægtede danskere.
Ingen af dem har CF.
Hvad er ssh. for, at deres ventede barn har CF?


Jeg gætter på, at det er 0,03 • 0,03 • 1/4 = 0,000225 ≈ 0,0225 %
Men jeg vil helst benytte mig af formlen, da dette bare er noget, som jeg har "ræsonneret" mig frem til


Brugbart svar (1)

Svar #3
06. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Du kan måske forklare, hvad det betyder, at "CF nedarves autosomalt recessivt", så folk ikke behøver at slå det op, for det har ikke specielt noget med matematik at gøre. Skal begge gener være skadet for at sygdommen viser sig?


Svar #4
06. februar 2014 af LLLLLLLLLLLLLLLL

#3

Undskyld.
Det betyder bare,
at begge forældre skal have et rask gen og et sygt gen,
da de ikke er syge, for at få et sygt barn.
For at barnet skal have CF, så skal begge barnets gener være syge


Brugbart svar (1)

Svar #5
06. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

De to hændelser, at faderen og moderen er bærere, er uafhængige af hinanden, hvorfor sandsynligheden for at begge barnets gener er skadet er produktet af de to sandsynligheder, som du skriver i #2.


Svar #6
06. februar 2014 af LLLLLLLLLLLLLLLL

#5

hvorfor er det ikke bare 0,03 • 0,03?

Og kKan du ikke benytte formlen til at få det rigtige resultat? Prøv at benytte formlen! :)
Det ville gøre det nemmere for mig


Svar #7
06. februar 2014 af LLLLLLLLLLLLLLLL

anyways . . denne opgave er løst.

Skal jeg stille nye spørgsmål i denne tråd eller i en anden tråd?


Brugbart svar (0)

Svar #8
06. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Man skal ikke benytte den angivne formel, da de to hændelser er uafhængige af hinanden.

#7 -- Genlæs sidste linie i #1.


Svar #9
06. februar 2014 af LLLLLLLLLLLLLLLL

Hr. og fru Olsen venter deres første barn. De er ubeslægtede danskere, ingen af dem har CF.

Hr. Olsen har 2 søstre, der er ældre end han. Den ældste er død af CF, den yngste har også CF, hun lever endnu. Hr. Olsens forældre lever, ingen af dem har CF

Fru Olsen har en lillebror, der er rask. Hendes far er død, moderen lever endnu. Ingen af disse har/havde CF.

a.    Skitsér et stamtræ over familien.

b.    Hvad er sandsynligheden for at det ventede barn skal få CF?


Hjælp med B :) :)
[Romben symboliserer barnet, firkant=mand, cirkel=kvinde, sort farve=syg, rød streg = død]


R
står for rask gen, og S står for sygt genGen_stamtrae.png

Vedhæftet fil:Gen_stamtrae.png

Svar #10
06. februar 2014 af LLLLLLLLLLLLLLLL

Hr. og fru Pedersen venter barn. De er danskere.

Ved den genetiske rådgivningssamtale oplyser parret følgende: De er fætter og kusine, idet deres mødre er søstre. De har ét barn, en datter på 3 år med CF. Ingen andre i familien har CF.

a.    Skitsér et stamtræ over familien.

b.    Hvad er sandsynligheden for at det ventede barn skal få CF?

Dobbeltstreng betyder indavl

nr2.png

Kan du hjælpe med sandsynlighedsregningen?

Vedhæftet fil:nr2.png

Svar #11
12. februar 2014 af LLLLLLLLLLLLLLLL

bump


Skriv et svar til: p(A∩B) = p(A)·p(B∣A)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.