Matematik

Bestem en linje?

06. februar 2014 af Wihi (Slettet) - Niveau: B-niveau

filen er vedhæftet - Håber I vil hjælpe og forklare. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. februar 2014 af mathon


                              Skriv linjens parameterfremstilling éntydigt.


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Ifølge det vedlagte har linien l parameterfremstillingen

[x;y] = [2;-1] + t·[1;4] , t ∈ R .

Man skal bestemme ligningen for den linie m, der står vinkelret på linien l og som går gennem punktet (4;7) .

Aflæs en retningsvektor r for linien l. Denne retningsvektor er en normalvektor til den søgte linie m. Desuden skal m gå gennem det angivne punkt.


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. februar 2014 af mathon

Hvis denne tolkning er rigtig,
har du
                                 m:  [1,4] • [x-4,y-7] = 0       når (x,y) er et vilkårligt punkt på m.
                                       skalarprodukt


Svar #4
06. februar 2014 af Wihi (Slettet)

retningsvektor =(1/4) , normalvektor = (-1/4).

Derefter indsætter jeg r og n i linjensligning: a(x-x0)+b(y-y0)=0 og omskriver til formen ax+by+c=0

?? 


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Retningsvektoren er ikke (1/4) , men vektoren r = [1;4]. Denne vektor er så en normalvektor til den søgte linie. Den søgte linie har da ligningen

1·x + 4·y + c = 0 ,

hvor c bestemmes sådan, at punktet (4;7) ligger på linien.

Indholdet i #3 er helt konsistent med dette.


Svar #6
06. februar 2014 af Wihi (Slettet)

Men hvordan kommer du frem til den ligning: 1·x + 4·y + c = 0

og hvad mener du med at bestemme c, sådan at punktet (4,7) ligger på linjen??? 


Brugbart svar (1)

Svar #7
06. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

En ret linie med ligningen ax + by + c = 0 har vektoren [a;b] som en normalvektor, og en ret linie, der har vektoren [a;b] som normalvektor, vil have en ligning af formen ax + by + c = 0 .

En linie, der har vektoren r = [1;4] som en normalvektor, har derfor en ligning af formen

      1·x + 4·y + c = 0 .

Da punktet (4;7) skal ligge på linien, skal der gælde

      1·4 + 4·7 + c = 0 ,

dvs

      c = -32 .

Den søgte linie har derfor ligningen

      1·x + 4·y - 32 = 0 .


Brugbart svar (0)

Svar #8
07. februar 2014 af mathon

identisk med:
                            y = -(1/4)x + 8


Skriv et svar til: Bestem en linje?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.