Matematik

Komplekse tal

07. februar 2014 af Haxxeren - Niveau: Universitet/Videregående

Hej,

Hvordan bestemmer jeg det komplekse tal z = x + iy i det følgende:

eiz = i ( -√(2) ± 1 )?

Tak på forhånd.


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Hvis z = x + iy , (hvor x og y vel antages for at være reelle), har man

eiz = e-y+ix = e-y · (cos(x) + i·sin(x))

Omskriv  i ( -√(2) ± 1 ) til formen r·e og oversæt så til x og y.


Svar #2
07. februar 2014 af Haxxeren

#1

Det som forvirrer mig er ± tegnet.

Hvordan kan jeg finde modulus eller argumentet, når vi har et tal, der varierer med ± 1?


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Betragt det som to opgaver, med de to tal i ( -√(2) + 1 ) , hhv. i ( -√(2) - 1 ). Bemærk, at begge tal er rent imaginære, begge med negativ imaginærdel.


Svar #4
07. februar 2014 af Haxxeren

#3

Der er altså to løsninger.

Med den positive del får jeg:

r = √((-√(2) + 1)2) = √(2) - 1

θ = tan-1 (-√(2) + 1)/(0) = ± π/2

Med den negative del får jeg:

r = √((-√(2) - 1)2) = √(2) + 1

θ = tan-1 (-√(2) - 1)/(0) = ± π/2

Må jeg dividere med nul, når den reelle del er lig 0?


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Nej, hvorfor skulle man dog dividere med 0? Modulus er jo ikke 0. Bemærk den sidste sætning i #3: Argumentet til begge tal er θ = 3π/2 .

Man skal bestemme det komplekse tal z , for hvilket eiz =  i ( -√(2) ± 1 ) .


Svar #6
07. februar 2014 af Haxxeren

#5

Jeg havde sat udtrykket eiz =  i ( -√(2) ± 1 ) lig eiz = x + iy = 0 + i ( -√(2) ± 1 )?

Så tror jeg ikke, at jeg er med. Hvordan ser formen ud for eiz?


Brugbart svar (0)

Svar #7
07. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Se #1. Ifølge din egen opgaveformulering i #0 er z = x + iy, og eiz =  i ( -√(2) ± 1 ) .


Svar #8
07. februar 2014 af Haxxeren

#7

Jo, men er ikke helt med på, hvordan jeg får eiz lavet om til polære koordinater, hvilket du ville have mig til først. Vil du vise det?


Brugbart svar (0)

Svar #9
07. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#8

Det er jo vist i #1.


Svar #10
07. februar 2014 af Haxxeren

#9

Er stadigvæk ikke med på, hvad jeg skal nu.

Skal jeg sætte jf. #1: e-y · (cos(x) + i·sin(x)) = i ( -√(2) ± 1 )?

Så er spørgsmålet, hvordan jeg definerer hhv. x og y.


Brugbart svar (0)

Svar #11
07. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#10

Ja, men du skal jo have  i ( -√(2) ± 1 ) på polær form også, så man umiddelbart kan sammenligne dem og aflæse.


Svar #12
07. februar 2014 af Haxxeren

#11

Vil du vise det? Mit bud i #4 var jo forkert. Kan ikke se, hvordan du har fundet modulus.


Brugbart svar (0)

Svar #13
07. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#12

Hvis vi ser på ligningen

eiz = i ( -√(2) + 1 ) ,

har vi altså

e-y · (cos(x) + i·sin(x)) = ((√2) - 1)·ei3π/2 = ((√2) - 1)·(i·sin(3π/2))

så man ser, at

x = 3π/2

og

e-y = ((√2) - 1) , dvs.

y = -ln((√2) - 1) ,

z = x + iy


Svar #14
07. februar 2014 af Haxxeren

#13

Hvor får du ei3π/2 fra? Jeg ville bruge i = eπi/2.

Dvs.: e-y · (cos(x) + i·sin(x)) = (-√(2) + 1) · eπi/2.


Brugbart svar (0)

Svar #15
07. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#14

Det kan du ikke bruge. I formen r·e for et komplekst tal skal der jo gælde r ≥ 0 , og (-√(2) + 1) < 0 . Genlæs kommentaren i #3.


Svar #16
07. februar 2014 af Haxxeren

#15

Hvorfor skal (-√(2) + 1) < 0? Jeg er godt klar over, at vi kun har en imaginær del, men hvorfor skal netop dette led give et tal, der er under 0, dvs. en negativ værdi?


Brugbart svar (0)

Svar #17
07. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#16

Det er en konstatering, at (-√(2) + 1) < 0 , og derfor kan du ikke bruge (-√(2) + 1) som modulus for det komplekse tal.

Dit forslag

(-√(2) + 1) · eπi/2

er ikke en polær form for det komplekse tal, fordi det ikke er skrevet på formen  r·e med r ≥ 0 .


Svar #18
07. februar 2014 af Haxxeren

#17

Jeg kan godt se, at min løsning med en vinkel på π/2 giver en negativ modulus, hvilket er forkert.

Og hvis man skal angive den principale værdi for argumentet, må den så være -π/2.

Løsningen bliver nu:

z = x + iy = -π/2 - ln((√2) ± 1)

Eller den generelle løsning:

z = x + iy = -π/2 ± 2pπ - ln((√2) ± 1), hvor p er et helt tal.

Ikke?


Brugbart svar (0)

Svar #19
07. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#18

Jo, -π/2 og 3π/2 er kongruente modulo 2π .

I din generelle løsning skal du fjerne "+" foran -ln(...) , og inde i logaritmen skal ± "vendes" til "-+" , fordi

-(√2) ± 1 = -((√2) -+ 1) .


Svar #20
07. februar 2014 af Haxxeren

#19

Altså:

eiz = i ( -√(2) + 1 ) ⇒ gav værdien for y = -ln((√2) - 1)

Jeg går så ud fra, at:

eiz = i ( -√(2) - 1 ) ⇒ kommer til at give værdien y = -ln((√2) + 1)

De to y-værdier vil du så skrive: y = -ln((√2) -+ 1)? Er det ikke underordnet?


Forrige 1 2 Næste

Der er 32 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.