Matematik

MAPLE DSOLVE

12. februar 2014 af nanajen (Slettet) - Niveau: A-niveau

hej ! Jeg skal finde en funktion for f. 

" Opgave 14   En funktion f er løsning til differentialligningen dy/(dx)=1/(x)y+1  

og grafen for f gå?r gennem punktet P(1,4) 

   . Bestem en forskrift for f .

OPgaven er med hjælpemidler

hvordan beregner jeg denne opgave ud i maple helt præcist.


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Du må kunne slå syntaksen for kommandoen DSOLVE op i manualen.

Specifer begyndelsesbetingelsen y(1) = 4 .

Er differentialligningen

dy/dx = (1/x)·y + 1   ?


Svar #2
12. februar 2014 af nanajen (Slettet)

ja 


Svar #3
17. februar 2014 af nanajen (Slettet)

Jeg kan stadig ikke få det til at virke :( 


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#3

Benyt løsningsformlen for den lineære differentialligning af 1. orden

y(x) = eln(x) · (∫ e-ln(x) dx + c) = x · (∫ (1/x) dx + c) = x · (c + ln(x))

Benyt så betingelsen y(1) = 4 til at bestemme c.


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. februar 2014 af Therk

dsolve({ODE, ICs}, y(x), options)

ODE er differentialligningen:

\frac{\mathrm{d}}{\mathrm{d}x} y(x) = \frac{1}{x}y+1\\

ICs er begyndelseskriterier:

y(1)=4

y(x) er repræsentationen af ukendte:

y(x)

Options - her kan du vælge hvilken type ODE du har at gøre med. (ODE = Ordinary Differential Equation). (Avanceret).

Så for at løse problemet i maple: Definér din differentialligning, din begyndelsesbetingelse og kør dsolve. Du kan naturligvis eksekvere det på en linje, ved bare at indsætte ODE og ICs i dsolve.

\\>\text{ODE:=diff(y(x),x)} = 1/x*y(x)+1;\\ >\text{ICs:=y(1)=4};\\ >\text{dsolve(\{ODE,\, ICs\},y(x)});

Hvis du er i tvivl om, hvordan en funktion virker i Maple, så benyt enten

>\text{?dsolve}

eller flyt markøren ind i ordet og tryk F2. Så kommer Maplemanualen frem og fortæller dig næsten det samme, som jeg lige har gjort og næsten ligeså intuitivt.


Skriv et svar til: MAPLE DSOLVE

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.