Matematik

lineært uafhængige

17. februar 2014 af nadja4 (Slettet) - Niveau: A-niveau

hej jeg har følgende opgave jeg kan ikke finde ud af det, har prøvet flere gange

v_1(1,3,5)  , v2(-1,-9,-11)    , v_3(0,11,-6)    og v_4(1, -13,17)

Vis at vektorerne v_1, v_2 og v_3 er lineært uafhængige, og skriv vektoren v_4 som en linærkombination af vektorerne v_1,v_2 og v_3.

Vedhæftet fil: Dok1.doc

Brugbart svar (0)

Svar #1
17. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Vis, at ligningssystemet

λ1·v1 + λ2·v2 + λ3·v3  = 0

kun har den ene løsning (λ123) = (0,0,0)

og løs derefter ligningen

λ1·v1 + λ2·v2 + λ3·v3  = v4 .


Svar #2
17. februar 2014 af nadja4 (Slettet)

hvordan viser man at ligningssystemet

λ1·v1 + λ2·v2 + λ3·v3  = 0


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Beregn, for eksempel, determinanten af matricen M = (v1T,v2T,v3T) der indeholder de tre søjlevektorer.

Vis, at det(M) ≠ 0 .


Svar #4
17. februar 2014 af nadja4 (Slettet)

spørgsmålet er hvordan man skal regne ved håndregning, har ingen ideer


Brugbart svar (0)

Svar #5
17. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Beregn determinanten af

       1  -1   0
M = 3  -9 11
       5 -11 -6

Foretag udviklingen efter 1. række.


Svar #6
17. februar 2014 af nadja4 (Slettet)

jeg har lige prøvet at fortag udvikling efter 1.rækkr og skrevt følgende

r_2-2*r. r_3+r_1 og får følgende   1. række 1,-1,1 , 2.række 1,11,11 3.række 6,10,6

men det hænger ikke sammen


Brugbart svar (0)

Svar #7
17. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Man får så

det(M) = 1·((-9)·(-6) - (-11)·11) - (-1)·(3·(-6)-5·11)

          = 54 +121 -18 -55 = 102


Svar #8
17. februar 2014 af nadja4 (Slettet)

efter at man har vist at det(102) ≠ 0 , hvad skal man så gør


Brugbart svar (0)

Svar #9
17. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Så har man vist, at ligningssystemet

λ1·v1 + λ2·v2 + λ3·v3  = 0

har netop een løsning, og da (λ123) = (0,0,0) klart er en løsning, er det den eneste løsning. Dette viser, at vektorerne v1, v2, v3 er lineært uafhængige.

Det er ikke det(102) , men det(M) = 102 .


Svar #10
17. februar 2014 af nadja4 (Slettet)

dvs. at tilsidst skal jeg sætte  λ1·v1 + λ2·v2 + λ3·v3  = v_4, hvordan skal det forstås


Brugbart svar (0)

Svar #11
17. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#10

Man skal løse ligningssystemet

λ1·v1 + λ2·v2 + λ3·v3  = v4

i (λ123) .

Det er allerede vist, at ligningssystemets determinant er forskellig fra 0, så der er netop een løsning.


Skriv et svar til: lineært uafhængige

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.