Fysik

Virkningsgrad for carnotmaskine

18. februar 2014 af NicolajLarse (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej

Da jeg skal termingsprøve, har jeg øvet mig på en række sæt, men jeg er løbet ind i problemer med et par opgaver. Det drejer sig om opgave 1 fra eksamenssættet fra htx fra 2013. 

http://static.uvm.dk/udd/gym/eksamensopgaver/2013/Fysik_A/#

Jeg forstår simpelthen ikke, hvordan jeg skal løse opgaverne b, c og d - og jeg jeg har svært ved at få noget ud af det, der stå på måleinstrumentet.

Håber, der er nogen, der kan hjælpe.

Nicolaj


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. februar 2014 af 012343210

c)

1)Omregn effektforbruget til watt

2)Omregn brændstofforbruget til pr. sekund i stedet for pr. time

3)Omregn brændstofforbruget til kg i stedet for pund

4)Gang brændværdien på brændstofforbruget

5)Omregn fra MJ/s til J/S = W

6)Reel forbrug/energi i brændsel *100%


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. februar 2014 af peter lind

b) Virkningsgrad i carnot maskine (T1-T2)/T2  T1 er motorens temperatur og T2 er omgivelsernes temperatur

c) Virkningsgrad af motor ydet effekt/tilført effekt fra brændstoffet

d) brug den ideale gasligning


Svar #3
18. februar 2014 af NicolajLarse (Slettet)

Er det det reelle forbrug, jeg beregner, når jeg ganger brændværdien på brændstofforbruget? Jeg får enheden Watt, som jeg skal. Men hvad mener du med "det reelle forbrug" og "energi brændsel"? 

Nicolaj


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. februar 2014 af peter lind

Brug hellere c i #2
 


Svar #5
18. februar 2014 af NicolajLarse (Slettet)

Hvad mener du? Jeg forstår desværre ikke din besvarelse. 


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. februar 2014 af 012343210

Reel forbrug mente jeg nok nærmere ydet effekt som #2 skriver. Kunne bare ikke finde et godt ud.

Den energi som motorne siger de giver der den ydet effekt, mens brændstoffets brændværi er den energi der er tilført...


Svar #7
18. februar 2014 af NicolajLarse (Slettet)

Men hvad får jeg så ud af at gange brændværdien og brændstofforbruget?


Brugbart svar (0)

Svar #8
18. februar 2014 af 012343210

Ydet effekt kommer fra HP omregnet til W

Tilført effekt er mængde brændstof*brændværid omregnet til W


Brugbart svar (0)

Svar #9
18. februar 2014 af 012343210

Du ved hvilken energi der er i dit brændstof pr. masseenhed, hvis du så skal sammenligne med den effekt som motoren yder skal du gange din brændværdi med masseflowet til motoren.


Svar #10
18. februar 2014 af NicolajLarse (Slettet)

Så den ydede effekt er det samme som effektforbruget? 

Så for at bestemme virkningsgraden skal jeg gange 

brændværdi * brændstofforbrug * effektforbruget

Eller?


Svar #11
18. februar 2014 af NicolajLarse (Slettet)

tilført effekt = brændværdi * brændstofforbrug

Ikke? Men jeg forstår ikke det næste trin. 


Brugbart svar (0)

Svar #12
18. februar 2014 af 012343210

Prøv at se bort fra det tidligere og se om du kan følge mig her:

1)

Effektforbruget er den teoretiske maksimale du kan få ud af din motor - det vil aldrig ske. Denne vil findes ved at tage enegien i brændslet og gange med forbruget af brændslet

718000[lbs/t]*0,454 [kg/lbs]/3600[s/t]   *     36000[J/kg] = 3259720[W]

Opnåede effekt er den som motoren viser den gennerer. Denne omregnes fra hestekræfter om til W:

1870[HP] *745 [W/HP]=1393150[W]

2) Sammenligning af det teoretiske mulige og det som motoren siger den giver:

1393150[W]/3259720[W]=0,43 <- hvilket er vikningsgraden...


Svar #13
18. februar 2014 af NicolajLarse (Slettet)

Ah, nu forstår jeg. Jeg prøvede at dividere det og fik det samme resultat. Tusinde tak for hjælpen. Kan du hjælpe mig med den sidste opgave? Jeg forstår desværre ikke Peters forklaring. 


Brugbart svar (0)

Svar #14
18. februar 2014 af 012343210

Som han siger skal du bruge idealgasloven.

Hvis du tager noget fast mængde luft (volumen og stofmængde er konstant og komprimere det fra P1 til P2 så ændre temperaturen sig. De skriver vi ser det som et total isoleret system - Hvilket ved sige at den varme der bliver dannet kun går til at varme gassen op.

P*V=n*R*T

Tilstand ind:

-31C -> 242K

P*V=n*R*T

V/(n*R)=T/P=242/0,82=295,3 <- konstant

Anden tilstant

P*V/(n*R)=T

10bar*295,3=2953K

2953K -> 2680C


Svar #15
18. februar 2014 af NicolajLarse (Slettet)

Tusinde tak! Du fortjener et rødt æble! Eller en hel pose. :3


Skriv et svar til: Virkningsgrad for carnotmaskine

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.