Fysik
Elektromagnetisme
Strmmen I løber i et uendelig langt lige perfekt ledende rør med indre radius r1 og ydre radius
r2 som illustreret på figur 1. Strømtætheden (strøm per areal) i røret er givet ved J(r) = r2 for
r1 < r < r2, hvor er en positiv konstant, og r betegner afstanden fra rørets akse. Der er vakuum
indeni og udenom røret.
a Bestem den totale strøm I, som løber igennem røret som funktion af .
b Angiv strørelse og retning af det magnetiske felt, som strømmen skaber, for r < r1, r1 < r < r2
og r > r2.
Jeg er lidt lost med hvor jeg skal starte, er der nogle der kan give nogle hints?
Svar #1
19. februar 2014 af hesch (Slettet)
Ad a) . . . . som funktion af hvad ?
b) Anvend Amperes lov:
Svar #2
19. februar 2014 af 8700ralf (Slettet)
Hov jeg kan se at jeg har glemt at til føje noget :)
J(r) = α*r2
som funktion af α
Svar #7
19. februar 2014 af hesch (Slettet)
Tja, jeg undres også over, at det ikke er som funktion af r2, opgave b) taget i betragtning. Men du er sikker på, at det er som funktion af α ?
I opgave b) skal du netop anvende Itotal(r2).
Svar #8
19. februar 2014 af 8700ralf (Slettet)
Svar #10
19. februar 2014 af 8700ralf (Slettet)
Vil i total ikke nærmere være
Itotal=n*q*vd*π*r2?
Da
I = dQ/dt
og
dQ=n*q*vd*A*dt
??
Svar #11
19. februar 2014 af hesch (Slettet)
Ja, det kan jeg se, men der sker jo trykfejl, som læreren så er inde at rette mundtligt ved eksamen.
Men pyt: Bare klø på med b)
Svar #12
19. februar 2014 af hesch (Slettet)
#10: Der har du jo slet ikke taget hensyn til strømtætheden, J(r), vel er et resultat af strømfortrængning. Jeg antager, at der er tale om en superleder.
J(r) har enheden A/m2. Hold fast i det, og begynd ikke at regne på dQ/dt. Det komplicerer blot tingene.
Svar #13
20. februar 2014 af hesch (Slettet)
Du finder i #5:
Itotal = r1∫ r2 J(r)*2*π*r dr = r1∫r2 α*2*π*r3 dr = ½*α*π*(r24 - r14)
Ved anvendelse af Amperes lov ( #1 ), findes H-feltets størrelse:
H(r) = ½*α*π*(r4 - r14) / ( 2πr ) = 1/4*α*(r3- r14 / r ) for r1 < r < r2
H(r) = 0 for r < r1
H(r) = Itotal / ( 2πr ) for r > r2
. . . hvis jeg har regnet rigtigt.
Skriv et svar til: Elektromagnetisme
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
