Matematik

"Højden af en pyramide"

19. februar 2014 af Kisame (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, jeg blev sat til at lave en opgave hvor jeg skulle beregne højden af en pyramiden vha. af dens skygge. I selve opgaven er der to forskellige skygge, som selvfølgelig er fra to forskellige tidspunkterne på dagen.

Opgaven er som en vedhæftet fil (.jpg)

Jeg har ikke besvær med at lave punkt 1 men jeg sidder lidt fast ved punkt 2..Og det ville være herre fedt, hvis i også kunne hjælpe med de andre opgaver!

Jeg vil hellere have fremgangsmetoder end svar, men svar er værdsat!

Tak på forhånd ^^

Vedhæftet fil: Unavngivet.jpg

Brugbart svar (1)

Svar #1
19. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Benyt, at

tan(v) = |AH| / |HQ| = |AH| / (|HP| + |PQ|)

og

tan(w) = |AH| / |HR| = |AH| / (|HP| + |PQ| + |QR|)


Svar #2
19. februar 2014 af Kisame (Slettet)

Det ikke til alle opgaver vel?


Brugbart svar (1)

Svar #3
19. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det var til spm 1.

Man har så

tan(v) = h/(z+x) , og

tan(w) = h/(z+x+y) .

Benyt så den første ligning til at isolere z, dvs

z+x = h/tan(v)

z = ...


Svar #4
19. februar 2014 af Kisame (Slettet)

#3

#2

Det var til spm 1.

Man har så

tan(v) = h/(z+x) , og

tan(w) = h/(z+x+y) .

Benyt så den første ligning til at isolere z, dvs

z+x = h/tan(v)

z = ...

Tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. februar 2014 af SuneChr

SP 1902142139.PNG

Vedhæftet fil:SP 1902142139.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #6
19. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#5

Man må her for opgavens simplicitet antage, at pyramiden er kegleformet, og at de to snit er roteret hen i samme lodrette plan.


Brugbart svar (1)

Svar #7
20. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Af ligningen

tan(v) = h/(z+x)

finder man

z+x = h/tan(v) .

Af ligningen

tan(w) = h/(z+x+y)

finder man

h = (z+x+y)·tan(w) ,

hvoraf man så får

h = (h/tan(v) + y)·tan(w) , dvs

h·(1 - tan(w)/tan(v)) = y·tan(w) ,

og dermed

h = y·tan(w)·tan(v)/(tan(v) - tan(w))


Svar #8
20. februar 2014 af Kisame (Slettet)

#7

Af ligningen

tan(v) = h/(z+x)

finder man

z+x = h/tan(v) .

Af ligningen

tan(w) = h/(z+x+y)

finder man

h = (z+x+y)·tan(w) ,

hvoraf man så får

h = (h/tan(v) + y)·tan(w) , dvs

h·(1 - tan(w)/tan(v)) = y·tan(w) ,

og dermed

h = y·tan(w)·tan(v)/(tan(v) - tan(w))

Tusind tak, andersen11! xD det giver så meget mening nu


Svar #9
20. februar 2014 af Kisame (Slettet)

Undskylder endnu engang. Virker sikkert dum for at spørge dette, men håber ikke det går :(

Jeg forstår ikke helt hvordan du kom fra h = (h/tan(v) + y)·tan(w) til h·(1 - tan(w)/tan(v)) = y·tan(w)

Det ville være så fedt, hvis du ville.


Brugbart svar (1)

Svar #10
20. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#9

Man samler leddene med h på venstre side:

h = (h/tan(v) + y)·tan(w) , dvs

h = h·tan(w)/tan(v) + y·tan(w) , eller

h - h·tan(w)/tan(v) = y·tan(w) , og dermed

h·(1 - tan(w)/tan(v)) = y·tan(w)


Svar #11
20. februar 2014 af Kisame (Slettet)

#10

#9

Man samler leddene med h på venstre side:

h = (h/tan(v) + y)·tan(w) , dvs

h = h·tan(w)/tan(v) + y·tan(w) , eller

h - h·tan(w)/tan(v) = y·tan(w) , og dermed

h·(1 - tan(w)/tan(v)) = y·tan(w)

 Det her på en meget højere niveau end meget andet jeg har lavet, men jeg er begyndt at forstå. :) 

Hvordan ville man så nå til slut resultatet?


Brugbart svar (0)

Svar #12
20. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Det er her uklart, om z er den halve side i grundfladen eller den halve diagonal.

I trekant AQR kender man alle tre vinkler samt siden |QR| = y . man kan da beregne siden |AR| ved at benytte sinusrelationerne i denne trekant. højden h er da

h = |AR|·sin(w) .


Svar #13
20. februar 2014 af Kisame (Slettet)

#12

Det er her uklart, om z er den halve side i grundfladen eller den halve diagonal.

I trekant AQR kender man alle tre vinkler samt siden |QR| = y . man kan da beregne siden |AR| ved at benytte sinusrelationerne i denne trekant. højden h er da

h = |AR|·sin(w) .

Mente snarere hvordan man kom fra h·(1 - tan(w)/tan(v)) = y·tan(w) til h = y·tan(w)·tan(v)/(tan(v) - tan(w))?

 Og lidt off-topic siden det er pyramiden burde |HP| ikke være halvdelen af siden? Mener højden er i midten på pyramide


Brugbart svar (0)

Svar #14
20. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#13

Man dividerer med (1 - tan(w)/tan(v)) :

h = y·tan(w) / (1 - tan(w)/tan(v)) = y·tan(w)·tan(v) / (tan(v) - tan(w))

Det er sådan set underordnet, om z er den halve side eller den halve diagonal. Fremgangsmåden i #12 skal kun bruge y og de to vinkler v og w.


Skriv et svar til: "Højden af en pyramide"

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.