Fysik

Gitterkonstanten

20. februar 2014 af LouiseSchrøder (Slettet) - Niveau: C-niveau

Spørgsmålet lyder:

Et gitter har 650 spalter pr.mm.

a) Beregn gitterkonstanten. 

Jeg ved at gitterformlen er: Gitterformel: n*λ=d*sin(θ)

Men hvordan skal jeg regne det ud?


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. februar 2014 af mathon


  650 spalter på 1 mm

  1 spalte - dvs d - på (1 mm) / 650 = 0,00153846 mm = 1538,46 nm


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. februar 2014 af mathon

                                  \small Gitterformlen\: \: \: \: \: {\color{Red} n}*\lambda = d * sin(\theta_{\color{Red} n})


Svar #3
20. februar 2014 af LouiseSchrøder (Slettet)

Okay tak, men det bliver nu sendt laserlys igennem gitteret. 

Afstanden mellem gitter og væg er 25,0 cm og afstanden fra 0.Ordenspletten til 1.odenspletten er 10,0 cm

Jeg skal nu begregne afbøjningsvinklen til 1.Orden. Og laserlysets bølgelængde. Kan du også hjælpe mig med det?


Brugbart svar (0)

Svar #4
20. februar 2014 af mathon

        Når afstanden mellem gitter og væg er L = 0,25 m
og
        afstanden fra 0.ordenspletten til 1.ordenspletten er x1 = 0,10 m

               gælder
                                     \small \sin(\theta_1) = \frac{x_1}{\sqrt{L^2+{x_{1}}^{2}}}

                                    \small \theta_1 = sin^-^1{^{}}\left (\frac{x_1}{\sqrt{L^2+{x_{1}}^{2}}} \right )

                                     \small \small \theta_1 = sin^-^1\left (\frac{0,10\: m}{\sqrt{\left (0,25\: m \right )^2+{\left (0,1\: m \right )}^{2}}} \right )

                                   


Brugbart svar (0)

Svar #5
20. februar 2014 af mathon

                                                             \small \lambda =\frac{d*\sin(\theta_n)}{n}

aktuelt for
                   n = 1
         og
                   d = 1538,46 nm

                                                 \small \lambda =\frac{\left (1538,46\: nm \right )*\sin(21,8^{\circ})}{1} = 571,335\: nm


Skriv et svar til: Gitterkonstanten

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.