Fysik

Gammestråling absorption i bly.

28. februar 2014 af DenGenialeProfessor (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej ud fra følgende datasæt skal jeg bestemme

d) Hvor tykt et lag bly skal der til for at nedbringe tælletallet med 95 % ?

Hvordan gør jeg det? mvh.

Tykkelse x

2.2 6.5 10.9 16.0 22 28

Tælletal N

1250 760 410 254 130 64


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. februar 2014 af Hjorthen8 (Slettet)

Jeg vil anbefale dig at indtaste dine punkter i en graftegner, f.eks. excel, derved kan du få en regressionslinje som vil have formen y=b*a

Med denne regressionsfunktion kan du udregne hvor tykt et lag du skal bruge for at nedsætte tælletallet med 95% 

er du i tvivl om hvordan så spørg endelig :) 


Svar #2
28. februar 2014 af DenGenialeProfessor (Slettet)

Hej! Jeg har lavet regression over det, og får forskriften y = 1558,509*0,8921914x

Herfra ved jeg ikke hvordan jeg løser den ;)
 


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. februar 2014 af Hjorthen8 (Slettet)

da 1558,509 er 100% af N, når du ved det kan du bare angive den som 1 (1 for 100%=1,00) og din y kender du, den skal jo være 95% mindre dvs (100%-95%=5%=0,05) så du får en ligning som lyder 

0,05=0,8921914x

Nu kan du finde x ved solvefunktionen på din lommeregner, eller ved at isolere den med log :) 


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. februar 2014 af Hjorthen8 (Slettet)

var det forståeligt nok? :) 


Svar #5
28. februar 2014 af DenGenialeProfessor (Slettet)

Ja ! :) - men når jeg løser for x får jeg 26.26, synes jeg ikke det passer overens med datasættet. For 1558*0.05 = 77.9, altså er 77.9 tællinger 5 % af alle tællinger. Ifølge datasættet så er der 86 tællinger ved 28 (mm). Altså burde tallet være end 86, for at det stemte overens. Kan der være en forklaring på det? :)


Brugbart svar (0)

Svar #6
28. februar 2014 af Hjorthen8 (Slettet)

Det er meget skarpt set min ven :) for det første skal jeg lige spørge? i dit datasæt har du da trukket baggrundsstrålingen fra? og for det andet vil du i almindelighed angive et usikkerhedsspektrum, på:

±\sqrt(N-Nbaggrund)

derforuden så snakker vi om en radioaktiv kilde, som er svag (da du ikke må have stærke radioaktive kilder på et gymnasium) formegentlig Cs-137, og da det er en svag kilde vil du have en stor usikkerhed i radioaktive henfald pr. minut, så i og med at de to (forholdsvise små tal) er så tætte på hinanden, er det meget antageligt at det skyldes den usikkerhed der er i forsøget :) 


Svar #7
28. februar 2014 af DenGenialeProfessor (Slettet)

#6 - mange tak! Baggrundsstrålingen havde jeg i mine overvejelser fuldstændig glemt. Thank you man.


Brugbart svar (0)

Svar #8
28. februar 2014 af Hjorthen8 (Slettet)

Det var så lidt, held og lykke med det :) håber jeg gav hvad du havde brug for :) 


Skriv et svar til: Gammestråling absorption i bly.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.