Matematik

Potensfunktion og procent

28. februar 2014 af MarioKiller (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej.

Jeg sidder her og har lidt problemer med en opgave.

Jeg har fundet ud af funktionen lyder: f(x)=225000*x^-0.5 ud fra tallene 

Frugt gram: 225 / 625

Dødsfald: 150000 / 9000

og jeg har fundet ud af hvis det årlige dødsfald var 10000 ville der blive indtaget 506.25 gram frugt 

c) Hvor mange procent ville det gennemsnitlige daglige indtag af frugt og grønt være større, hvis det årlige antal kræftdødesfald i Danmark var 5% mindre?

Jeg har fundet noget lignende, men forstod ikke rigtig hvad der blev skrevet så hvis det er muligt må i meget gerne skære det ud i pap.


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. februar 2014 af 012343210

Hvis f(x) bliver 5% mindre (ganges med 0,95) så bliver høje siden også 5% mindre:

f(x)*0,95=225000*x^-0.5*0,95

Det jeg så gør er at få det tal (0,95) man ganger på med til at stå direkte ved siden af x. For at få de 0,95 ind under ”^-0,5” er jeg nød til at opløfte det til ^-2 da x^-0.5^-2=x^1 <- som er det der står hvis der ikke står et tal er opløftet i noget.

225000*x^-0.5*0,95

225000*(x*0,95^-2)^-0.5

225000*(x*1,11)^-0.5

Det vil sige at frugtindtaget skulle blive 11% større (1,11 = 100% + 11%) hvis dødsfaldet skal falde med 5%

Håber du kan følge mig… Ellers må du skrive så kigger vi på det…


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. februar 2014 af 012343210

Alternativ kan du også sige hvad skal jeg gange x med for at f(x) skal blive 5% mindre:

f(x)*0,95=225000*(x*y)^-0.5

225000*x^-0.5*0,95=225000*(x*y)^-0.5

Så skal du bare isolere y og regne den ud (x’erne skulle gerne gå ud med hinanden)…


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

De korrekte tal i opgaven er vist

Frugt gram     225         625
Dødsfald      15000      9000

der med en potensfunktion y = b · xa   giver

a = log(y2/y1) / log(x2/x1) = log(9000/15000) / (log(625/225) = log(9/15) / log(25/9)

  = log(3/5) / log((5/3)2) = -log(5/3) / (2·log(5/3)) = -1/2 .

b = y1 / x1a = 15000 / 225-1/2 15000 · 15 = 225000

Man skal beregne rx ud fra ry = -0,05 :

f(x·(1+rx)) = f(x)·(1+ry) , dvs

(1+rx)a = 1+ry

1+rx = (1+ry)1/a = (1-0,05)-2 = 1,108 ,

dvs.

rx = 0,108 = 10,8%


Svar #4
28. februar 2014 af MarioKiller (Slettet)

Tusinde tak for hjælpen jeg tror jeg har fanget den nu.


Skriv et svar til: Potensfunktion og procent

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.