Fysik

Afbøjningsvinkel

01. marts 2014 af haniballi (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej! Håber i kan hjælpe. Har forsøgt, men kommer ikke frem til det rigtige resultat

1. Lys med bølgelængde 510 nm sendes vinkelret ind på et gitter med 400 streger pr. mm. Bestem a        afbøjningsvinklen for 1. ordenspletten.

Afbøjningsvinklen =?
 

Gitteret placeres i en afstand på 1.5 m fra skærmen. Bestem afstanden mellem 0. og 1. ordenspletten på skærmen.

Afstanden mellem 0. og 1. ordenspletten i m =?


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. marts 2014 af peter lind

1. Brug gitterligningen d*sin(θn) = n*λ til at finde afbøjningsvinklen

2. Lav en tegning af systemet. de to stråler sammen med linjen mellem de to pletter på skærmen danner en retvinklet trekant, hvor du kender en vinkel fra det første spørgsmål samt en katete fra opgaven. Brug dette til at finde den søgte afstand.


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. marts 2014 af mathon

                  sin(θ1) = λ / d = (510 nm) / 2500 nm) = 0,204

                 


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. marts 2014 af mathon

                                 x1
                 tan(θ1) = ----
                                  L


Svar #4
02. marts 2014 af haniballi (Slettet)

Tusinde tak for hjælpen :)

Svar #5
02. marts 2014 af haniballi (Slettet)

Kan det passe at spørgsmål nummer to giver 0,13 meter eller 13 meter?


Brugbart svar (0)

Svar #6
02. marts 2014 af mathon

                  sin(θ1) = λ / d = (510 nm) / 2500 nm) = 0,204

                  θ1 = sin-1(0,204) = 11,77°

.

                                 x1
                 tan(θ1) = ----
                                  L

                                            x1
                 tan(11,77°) = ----------
                                         1,5 m

                 x1 = (1,5 m) · tan(11,77°) = 0,313 m = 31,3 cm


Svar #7
02. marts 2014 af haniballi (Slettet)

Ej, hvor fedt! tusinde tak for hjælpen :)

Svar #8
02. marts 2014 af haniballi (Slettet)

Den siger at det er forkert? Det er noget jeg kan tjekke

Skriv et svar til: Afbøjningsvinkel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.