Fysik
Radioaktivitet - Alphapartikelhastighed
24. november 2005 af
Ole Sørensen (Slettet)
Hej,
Har brug for hjælp til flg. opgave:
En 204-Ra henfalder til 100-Rn under udsendelse af en alphapartikel
Alphapartiklen udsendes med en kinetisk energi på 7 MeV.
204-Ra ligger stille før processen.
Beregn alphapartiklens hastighed.
Find hastigheden af 200-Rn efter udsendelsen af alphapartiklen.
/Tak på forhånd
Har brug for hjælp til flg. opgave:
En 204-Ra henfalder til 100-Rn under udsendelse af en alphapartikel
Alphapartiklen udsendes med en kinetisk energi på 7 MeV.
204-Ra ligger stille før processen.
Beregn alphapartiklens hastighed.
Find hastigheden af 200-Rn efter udsendelsen af alphapartiklen.
/Tak på forhånd
Svar #1
24. november 2005 af Ole Sørensen (Slettet)
Der menes selvfølgelig 200-Rn, og ikke 100-Rn.. =P
Svar #2
25. november 2005 af fixer (Slettet)
Bestem alfapartiklens hastighed udfra oplysningen om dens kinetiske energi. Der gælder jo
E_kin = ½m_alfa*(v_alfa)^2
og E_kin er oplyst.
Til besvarelse af sidste spørgsmål kan du betragte systemet bestående af først 204-Ra og siden - efter henfaldet - af alfapartiklen plus 200-Ra som isoleret. Dette skyldes at henfaldsprocessen er en spontan begivenhed der ikke iværksættes af ydre kræfter.
Idet systemet er isoleret gælder der impulsbevarelse. Systemets impuls før og efter henfaldet er altså uændret. Vi finder
p_før = p_efter = 0
thi 204-Ra oplyses at ligge stille før henfaldet. Ergo
p_efter = m_Ra200*v_Ra200 + m_alfa*v_alfa = 0
hvoraf v_Ra200 bestemmes.
E_kin = ½m_alfa*(v_alfa)^2
og E_kin er oplyst.
Til besvarelse af sidste spørgsmål kan du betragte systemet bestående af først 204-Ra og siden - efter henfaldet - af alfapartiklen plus 200-Ra som isoleret. Dette skyldes at henfaldsprocessen er en spontan begivenhed der ikke iværksættes af ydre kræfter.
Idet systemet er isoleret gælder der impulsbevarelse. Systemets impuls før og efter henfaldet er altså uændret. Vi finder
p_før = p_efter = 0
thi 204-Ra oplyses at ligge stille før henfaldet. Ergo
p_efter = m_Ra200*v_Ra200 + m_alfa*v_alfa = 0
hvoraf v_Ra200 bestemmes.
Skriv et svar til: Radioaktivitet - Alphapartikelhastighed
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
