Fysik

Bevægelsesmængde

06. marts 2014 af pige5 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej :-) 

Jeg har en fysikopgave om bevægelsesmængde for, og jeg er lidt i tvivl, om hvad formel jeg skal bruge. 

Opgaven lyder på følgende: 

Når en riffel affyres, mærker skytten, at riflen slår bagud mod skulderen (et rekyl). Dette kan forklares med bevarelse af bevægelsesmængde. I denne øvelse ser vi på et projektil med massen 5,00 g, der affyres med en mundingshastighed på 350 m/s fra en riffel med massen 3,5 kg. Både riffel og riffelkugle er i hvile inden skuddet affyres, og påvirkningen af ydre kræfter er så lille, at vi kan se bort fra den. 

a. Beregn størrelsen af den bagudrettede hastighed, som riflen får ved affyringen, hvis skytten holder løst om riflen, så den frit kan rekylere.

Håber I kan hjælpe!


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

Benyt, at impulsen, regnet som vektorer, er bevaret

pfør = pefter , dvs

m1u1 + m2u2 = m1v1 + m2v2 .

Ved en lineær bevægelse, kan man nøjes med at regne hastighedsvektorerne som skalarer, der regnes med fortegn. Her er u1 = u2 = 0 , og man kender den ene af de to hastigheder v1 og v2 , og man kender de to masser m1 og m2.


Svar #2
06. marts 2014 af pige5 (Slettet)

Vil det sige, jeg skal omskrive formlen, og så finder jeg den anden hastighed , jeg mangler .og så kan jeg regne den bagudrettede hastighed ud bagefter?

Brugbart svar (0)

Svar #3
06. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Hvis projektilet tilknyttes massem m1 og hastigheden v1, og riflen tilknyttes massen m2 og hastigheden v2, kender man m1, v1, og m2 og indsætter så det kendte i ligningen

m1v1 + m2v2 = 0

og løser for den ukendte hastighed v2 .


Svar #4
06. marts 2014 af pige5 (Slettet)

Tusind tak. Jeg forstår det nu! :-)

Skriv et svar til: Bevægelsesmængde

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.