Fysik

Partialtrykket

10. marts 2014 af Elena93 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej 

spørgsmålet lyder:

 Beregn partialtrykket af CO2 i de tre forskellige nedenstående situationer når molfraktionen af CO2 er 0,04% i tør atmosfærisk luft, og molfraktionen af CO2 er 5,3% i 37°C varm og vandmættet alveolær luft. Molfraktionen af H2O er 6,20% i 37°C og vandmættet luft.

1. tør atmosfærisk luft
2. vandmættet, 37°C varm inspiratorisk luft i luftrøret                                                                                                3. vandmættet, 37°C varm luft i alveolerne 

svaret herpå er: 

1. PCO2 = 0,04*760 mmHg/100 = 0,30 mmHg

2. PH20 = 6,20*760 mmHg/100 = 47,12 mmHg

PCO2 = 0,04*(760-47,12)/100 mmHg = 44,19 mmHg 

3. PCO2 = 5,3*760 mmHg/100 = 40.3 mmHg 

problemet:

Jeg ved at formlen er Pgas = Fgas (PB - PH2O

i situation 1) der minusser man ikke med vanddampstrykket som jo under 37 grader er 47 mmHg, men dette går jeg udfra er fordi at der snakkes om tør luft ?

i situation 2) der finder man partialtrykket for H2O, og derefter indsætter dette som PH2O for at finde partialtrykket for PCO2....er dette fordi at der er snakke om en vandmættet luft, og dermed er der en vanddampstryk? + hvis dette var tilfældet ville jeg have sagt: 0,0004 * (760 mmHg - 47,12 mmHg) = 0,29 og dermed ikke 44,19 mmHg ?

i situation 3: der er der jo også snakke om en vandmættetalveolær luft, men her trækkes vanddampstrykket ikke fra ? 

Håber på hjælp, tak på forhånd :)


Skriv et svar til: Partialtrykket

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.