Fysik

Temperaturkoefficient

10. marts 2014 af Niko83 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej til alle.

Ud fra en graf skal jeg bestemme temperaturkoefficienten for resistans. 
På grafen kan jeg aflæse to punkter. X-aksen 0 C (selciu) Y-aksen 6Ω og en andet punkt
X-aksen 50 C (grade selcius) , Y-aksen 8Ω.

Hvordan kan man bestemme temperaturkoefficienten for resistans.
Ved lineær model får jeg 2/50 Ω/C.
Hvordan så kan man bestemme temperaturkoefficienten? og hvad er tråden lavet af?


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

Temperaturkoefficienten α for resistans defineres ved udtrykket

R(t) = R0 · (1 + α·(t - t0)) ,

hvor R0 er resistansen til temperaturen t0 .

Lad t0 svare til temperaturen 0 C . Så har man

α·(t - t0) = (R/R0) - 1 = (8Ω/6Ω) - 1 = 1/3

og

t - t0 = 50 K .

Bestem nu temperaturkoefficienten α .


Svar #2
11. marts 2014 af Niko83 (Slettet)

hvor kommer t-t0 =50 Kelvin


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det er jo temperaturforskellen mellem de to temperaturer.


Svar #4
11. marts 2014 af Niko83 (Slettet)

temperaturen er i selcius. Det har jeg svært med at forstå


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

Temperaturforskelle på Celsiusskalaen og Kelvinskalaen er ens.

Brugbart svar (0)

Svar #6
11. marts 2014 af mathon

                 Kelvin-skalaen og Celsius-skalaen har samme gradinddeling
dvs
                 en temperaturændring på K-skalaen er lig med temperaturændringen på C-skalaen,
                 hvilket er såre praktisk.

                 {ΔT} K = {ΔT} C
       

hvorfor
                 {(t - to)} C = {(t - to)} K


Brugbart svar (0)

Svar #7
11. marts 2014 af mathon

…hvorfor
                    α·ΔT = (R/R0) - 1 = (8Ω/6Ω) - 1 = 1/3

                    α = (1/3) / ΔT = (1/3) / (50 C) = (1/3) / (50 K) = (1/150) K -1 = 6,667·10-3 K

Metaltråden kan derfor være
                                   af     jern eller nikkel
                                                 


Skriv et svar til: Temperaturkoefficient

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.