Matematik

Hvordan beregner man den gennemsnitlige procentvise stigning?

11. marts 2014 af 321bj (Slettet) - Niveau: 9. klasse

I en klub var der 250 medlemmer det 1 år. Efter 5 år var medlemstallet 400. Den procentvise stigning har været den samme hvert år, og det er den jeg skal beregne. Men jeg ved virkelig ikke, hvordan jeg skal gøre det.

Jeg håber virkelig, I kan forklare mig, hvordan det skal gøres.


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. marts 2014 af peter lind

Brug kapitalformlen


Svar #2
11. marts 2014 af 321bj (Slettet)

Hvad er kapitalformlen? (min formelssamling ligger oppe på skolen)

Hvis det er denne Kn = K0 * (1 + r)n forstår jeg ikke, hvordan jeg kan bruge den til denne opgave.


Brugbart svar (1)

Svar #3
11. marts 2014 af Savior123 (Slettet)

du kan vel se at: Delta start=250       ->     Delta slut=400     ->     Delta=150

150:5= 30

30 ud af 400= 100%:400*30= 7.5% har den steget for hvert år i de seneste 5 år (Gennemsnitligt) ;)


Brugbart svar (1)

Svar #4
11. marts 2014 af thomas1196 (Slettet)

Du gør sådan her: (Tjek vedhæftet fil) 

Du omskriver bare formlen som du selv har skrevet for at finde r

På billedet vil x være det samme som r :)

Vedhæftet fil:Skærmbillede (168).png

Brugbart svar (1)

Svar #5
11. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#3

Den forklaring er forkert. Man skal netop, som forklaret i #1, benytte kapitalformlen, eller renteformlen, og det er netop formlen, der er givet nederst i #2.

Med en årlig procentvis stigning på r, fremskrives det oprindelige medlemstal på 250 på 5 år med faktoren (1+r)5 , dvs.

        400 = 250 · (1+r)5 ,

hvoraf man finder

        1+r = (400/250)1/5 = (8/5)1/5 ≈ 1,09856

hvoraf den årlige procentvise stigning så findes til

        r = 0,09856 = 9,856%


Svar #6
11. marts 2014 af 321bj (Slettet)

Tak for hjælpen :)


Brugbart svar (0)

Svar #7
11. marts 2014 af Savior123 (Slettet)

Sorry #0. havde læst spørgesmålet forkert:P


Skriv et svar til: Hvordan beregner man den gennemsnitlige procentvise stigning?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.