Kemi

oxidation af alkohol

13. marts 2014 af stxere (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hejsa håber virkelig der en der ude der kan hjælpe....   vi skal have lavet en rapport om oxidation af alkohol. 

jeg har ingen andelse om hvordan jeg skal begynde med det her, da jeg ikke har sat mig ind i det overhovedet :( 

Oxidation af alkohol.

Indledning

Primære, sekundære og tertiære alkoholer har forskellig oxiderbarhed. I denne øvelse skal du påvise forskelligheden med permanganat som oxidationsmiddel.

Inden øvelsen:

Forbered dig til øvelsen ved at svare på følgende spørgsmål.

Hvilke mulige isomere alkoholformer er der af molekylformlen C3H8O?
Ved oxidationen af alkoholer reduceres MnO4- til MnO2 i basisk væske. Opskriv afstemte reaktionsligninger.
Du skal påvise primær og sekundær alkohol ved at sammenligne de to oxida­tionsprodukters pH-værdi og bundfaldsmængden. Giv en forklaring.
Hvilke sikkerhedsregler er der for brugen af permanganat? For de tre alkoholer? Notér ligeledes S- (sikkerheds-) og R-sætningerne (risikosætninger) og kommenter dem. Hvad skal der ske med affaldet?

Apparatur:

Reagensglas, bægerglas til vandbad, stativ, 5 ml stangpipetter, indikatorpapir, pincet, varmeplade

Kemikalier:

Primær alkohol (C3H8O), sekundær alkohol (C3H8O) og tertiær alkohol (C4H10O).

0,02 M KMnO4

Fremgangsmåde:   

Hele øvelsen skal foregå under udsug.

5 ml prøve afmåles i et reagensglas
Til­sæt 5 ml KMnO4
Reagensglas placeres i vandbad og opvarmes til kogning. Reaktionen er færdig når den rødviolette farve er forsvundet.
Afkøl og mål pH (med pH strip og pincet). Notér mængden af bundfald i hver prøve.
De afkølede prøver hældes til affald, mens glasvarer bliver stående i stinkskabet til afdampning

Udførlig hypotese, hvori det klargøres, hvad der forventes ud fra forsøget
Beskrivelse af de forskellige typer alkoholer og deres oxidation.
Afstemte reaktionerne, der viser oxidation af de mulige alkoho­ler
Diskussion af hvilke alkoholer der er i de tre prøver samt argumentation for hvorledes det kan udledes af forsøget.


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. marts 2014 af mathon

Du skal redoxafstemme en reaktion for en primær og en sekundær alkohol. En tertiær alkohols carbonstruktur sprænges ved oxidation.


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. marts 2014 af mathon

                                                        OVERSIGT

oxidation af primær alkohol:

                                R-CH2OH   +   [O]   --->   R-CHO
                                 alkohol                              aldehyd

aldehyden kan
videreoxideres         
                                R-CHO   +   [O]   --->   R-COOH
                               aldehyd                        carboxylsyre

.

oxidation af sekundær alkohol:
                               R-CHOH-R'   +   [O]   --->   R-CO-R'
                                alkohol                                  keton


                                       


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. marts 2014 af mathon

I ovenstående er der lagt vægt på alkoholerners omdannelse og ikke taget stilling til oxidationsmidlet.

                   …       +  [O]    --->        betyder blot en oxidation.

Når den forståelse er på plads, kan der tages stilling til de specifikke redoxprocesser med MnO4- som oxidator i basisk opløsning under dannesle af MnO2.


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. marts 2014 af mathon

oxidation af primær alkohol:
                   +7                  -1                     +4                +1       
                   MnO4-   +   R-CH2OH   --->   MnO2   +   R-CHO

.
          ned   op   antal
Mn       3              2
C                 2      3

.

afstemning af op-og nedgange:

                   2 MnO4-   +   3 R-CH2OH   --->   2 MnO2   +   3 R-CHO

afstemning af ladning:

                  2 MnO4-   +   3 R-CH2OH   --->   2 MnO2   +   3 R-CHO   +   2 OH-

afstemning af hydrogen:

                  2 MnO4-   +   3 R-CH2OH   --->   2 MnO2   +   3 R-CHO   +   2 OH-   +   2 H2O

oxygen stemmer.

med radikalet
                         R = CH3CH2
haves:
                 2 MnO4-   +   3 CH3CH2CH2OH   --->   2 MnO2   +   3 CH3CH2CHO   +   2 OH-   +   2 H2O


 



                        


                  
         


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. marts 2014 af mathon

oxidation af sekundær alkohol:
                   +7                   0                       +4                 +2      
                   MnO4-   +   R-CHOH-R'   --->   MnO2   +   R-CO-R'

.
          ned   op   antal
Mn       3              2
C                 2      3

afstemning af op-og nedgange:

                   2 MnO4-   +   3 R-CHOH-R'   --->   2 MnO2   +   3 R-CO-R'

afstemning af ladning:

                  2 MnO4-   +   3 R-CHOH-R'   --->   2 MnO2   +   3 R-CO-R'   +   2 OH-

afstemning af hydrogen:

                  2 MnO4-   +   3 R-CHOH-R'   --->   2 MnO2   +   3 R-CO-R'   +   2 OH-   +   2 H2O

med radikalet
                         R = R' = CH3

haves:
                 2 MnO4-   +   3 CH3CHOHCH3   --->   2 MnO2   +   3 CH3COCH3   +   2 OH-   +   2 H2O


Brugbart svar (0)

Svar #6
14. marts 2014 af mathon

videreoxidation af aldehyd:

                  +7                 +1                +4                 +3
                  MnO4-   +   R-CHO   --->   MnO2   +   R-COOH

.
          ned   op   antal
Mn       3              2
C                 2      3

.

afstemning af op-og nedgange:

                  2 MnO4-   +   3 R-CHO   --->   2 MnO2   +   3 R-COOH

afstemning af ladning:

                  2 MnO4-   +   3 R-CHO   --->   2 MnO2   +   3 R-COOH   +   2 OH-

afstemning af hydrogen:

                  2 MnO4-   +   3 R-CHO   +   H2O   --->   2 MnO2   +   3 R-COOH   +   2 OH-

oxygen stemmer.

med radikalet
                         R = CH3CH2
haves:

                  2 MnO4-   +   3 CH3CH2CHO   +   H2O   --->   2 MnO2   +   3 CH3CH2COOH   +   2 OH-


Brugbart svar (0)

Svar #7
14. marts 2014 af mathon

oxidation af tertiær alkohol:

               +7                     +1                        +4             +4         
                MnO4-    +   R - C(R') - R''   --->   MnO2   +   CO2  
               

.
         ned   op   antal
Mn      3               1
C                3       1

.  

afstemning af op-og nedgange:

                MnO4-    +   R - C(R')OH - R''   --->   MnO2   +   CO2  

afstemning af ladning:

                MnO4-    +   R - C(R')OH - R''   --->   MnO2   +   CO2   +   OH-

hydrogen og oxygen stemmer.

med radikalerne
                         R = R' = R'' = CH3
haves:
               2 MnO4-    +   2 CH3C(CH3)OHCH3   --->   2 MnO2   +   8 CO2   +   2 OH-   +   9 H2

            


Brugbart svar (0)

Svar #8
14. marts 2014 af mathon

tiden udløb så
rettelselsen bringes her:

                      MnO4-    +   CH3C(CH3)OHCH3   --->   2 MnO2   +   4 CO2  ..........

kan ikke afstemmes, da CH3C(CH3)OHCH3-molekylet sprænges.


Brugbart svar (0)

Svar #9
07. december 2014 af Mie12345678 (Slettet)

Du skal påvise primær og sekundær alkohol ved at sammenligne de to oxida­tionsprodukters pH-værdi og bundfaldsmængden. Giv en forklaring.
Hvilke sikkerhedsregler er der for brugen af permanganat? For de tre alkoholer? Notér ligeledes S- (sikkerheds-) og R-sætningerne (risikosætninger) og kommenter dem. Hvad skal der ske med affalde

hvad kan jeg svare her? 


Brugbart svar (0)

Svar #10
07. december 2014 af Mie12345678 (Slettet)

kan nogen hurtigt svarer på det? 


Skriv et svar til: oxidation af alkohol

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.