Matematik

Tredjegradspolynomium

13. marts 2014 af Haxxeren - Niveau: Universitet/Videregående

Hej,

Problemet går ud på at bestemme værdien a i matrix A, således matrix A har 3 reelle egenværdier. Det viser sig, at det er tilfældet for det(A) = 0, hvor A = [-6 a 0 ; 5 2 0 ; 6 4 -1] (1.- 2.- og 3.- række)

Jeg får: - λ3 - 5λ2 + 8λ + 5a + 5aλ + 12 = 0

Hvordan kommer jeg videre?

Tak på forhånd.


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. marts 2014 af peter lind

Hvis det er tilladt så brug et CAS værktøj til det.

Ellers kan du prøve at gætte på en løsning, Hvis der findes et rationalt tal, der er løsning til ligningen skal tælleren gå op i konstantleddet, nævneren i koefficienten til leddet med den højeste grad. I dettte tilfælde er mulighederne.

±1, ±2, ±3, ±4, ±6, ± 12

Jeg ser at a forsvinder fra ligningen hvis λ=-1 så prøv den først


Svar #2
13. marts 2014 af Haxxeren

#1

Det er ikke tilladt, nej.

Lommeregneren kan godt finde ud af at faktorisere det, men jeg hvordan er det lige det fungerer i hånden?


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. marts 2014 af peter lind

Så må du prøve dig frem med de muligheder, der er angivet i #1 og jeg vil foreslå at du starter med -1


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. marts 2014 af SuneChr

# 0
Konstantleddet må hedde  (5a + 12)


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

Det karakteristiske polynomiun for A er

pA(λ) = (1+λ)·(12+5a -4λ -λ2)

Der er altså tre forskellige reelle egenværdier, hvis 2.-gradspolynomiet 12+5a -4λ -λ2 har positiv diskriminant og ikke har roden -1 , dvs. hvis

16 + 5a > 0 og 16 + 5a ≠ 1 .


Svar #6
13. marts 2014 af Haxxeren

#5

Hvad er strategien normalt, når man skal faktorisere? Hvordan kom du frem til udtrykket i #5? Jeg kan godt se, at det er det samme som i #0, men hvordan kommer man frem til den idé?


Brugbart svar (0)

Svar #7
13. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Udtrykket fremkommer ved at udregne determinanten, der definerer det karakteristiske polynomium. Det indeholder her reelt set kun to led, og hvert led indeholder faktoren (1+λ) , så faktoriseringen er helt ligetil.


Svar #8
13. marts 2014 af Haxxeren

#7

Hvad mener du med, at hvert led indeholder faktoren (1+λ)? (kan du vise det?)


Brugbart svar (0)

Svar #9
13. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#8

Man har

        \mathbf{A}-\lambda \mathbf{E}=\begin{pmatrix} -6-\lambda & a &0 \\ 5 & 2-\lambda &0 \\ 6 &4 &-1-\lambda \end{pmatrix}

      \det \left ( \mathbf{A-\lambda \mathbf{E}} \right )=\left ( -6-\lambda \right )\left ( 2-\lambda \right )\left ( -1-\lambda \right )-a\left ( 5\left ( -1-\lambda \right ) \right )\newline\center=\left ( 1+\lambda \right )\left ( \left ( 6+\lambda \right ) \left ( 2-\lambda \right )+5a\right ) \newline\center =\left ( 1+\lambda \right )\left ( 12+5a-4\lambda -\lambda ^{2} \right )


Svar #10
13. marts 2014 af Haxxeren

#9

Hvorfor er det, at man ikke direkte kan bruge nulreglen fra første linje af, når du udregner determinanten?

- og hvorfor skifter (- 6 - λ) fortegn fra første til anden linje?


Brugbart svar (0)

Svar #11
13. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#10

Faktoren (-1-λ) skifter også fortegn.

Hvad mener du med, at man ikke kan bruge nulreglen?

Jeg udviklede determinanten efter første række, men hvis man i stedet udvikler den efter 3. søjle, burde det være helt klart, at polynomiet indeholder faktoren (1+λ) .


Svar #12
13. marts 2014 af Haxxeren

#11

Kunne man ikke bruge nulreglen på:

(-6-λ)(2-λ)(-1-λ)-a(5(-1-λ)) til at bestemme rødderne (dvs. λ)? Jeg kan ikke helt se, hvilken indflydelse konstanten a får på rødderne.


Brugbart svar (0)

Svar #13
13. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#12

Jo, det er jo også det, jeg gjorde i #5 .

pA(λ) = (1+λ)·(12+5a -4λ -λ2) = 0 ⇔

1+λ = 0  ∨  12+5a -4λ -λ2 = 0

Jeg undersøgte så diskriminanten for 2.-gradspolynomiet. For at pA(λ) skal have 3 forskellige reelle rødder, skal 2.-gradspolynomiet 12+5a -4λ -λ2 have 2 reelle rødder (dets diskriminant skal være positiv), og ingen af disse rødder må være lig med -1 .


Svar #14
13. marts 2014 af Haxxeren

#13

Jeg er enig, men kunne nulreglen ikke direkte blive brugt på #12?

Det giver værdierne λ = -6, 2 og -1, hvilket ikke er korrekt. Hvorfor skulle man ikke det?


Brugbart svar (0)

Svar #15
13. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#14

Hvordan fik du a til at forsvinde?

2.-gradsligningen har diskriminanten d = 16 + 4·(12+5a) = 4·(16+5a) .

Rødderne, for d > 0 , dvs. for 16+5a > 0 , er så

λ = -2 ± √(16+5a) .

Da λ ikke må være lig med -1 , skal der så også gælde 16+5a ≠ 1 .


Svar #16
13. marts 2014 af Haxxeren

#15

Jeg tænker, at hvis λ = -1, så ryger hele det sidste led væk inkl. konstanten a. Det skulle da være acceptabelt? Hvis vi glemmer det med andengradspolynomiet, så kan jeg ikke se, hvilken effekt konstanten a har, når det alligevel forsvinder for λ = -1.


Brugbart svar (0)

Svar #17
13. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#16

Jeg forstår overhovedet ikke, hvad du prøver at vise her.

Polynomiet

        pA(λ) = (1+λ)·(12+5a -4λ -λ2)

skal have 3 forskellige reelle rødder. Så er man da nødt til også at betragte 2.-gradspolynomiet, som er en faktor i pA(λ) .


Svar #18
13. marts 2014 af Haxxeren

#17

Min pointe var, at jeg allerede ud fra den første ligning jf. #12 kunne aflæse 3 reelle rødder uanset konstanten a's indflydelse. Jeg forstår udmærket godt din fremgangsmåde, men kan ikke se, hvorfor min metode er forkert.


Brugbart svar (0)

Svar #19
13. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#18

Du kan da kun aflæse roden -1 af polynomiet, hvad enten det er skrevet som i #12 eller i #13. De andre to tal, -6 og 2, er jo kun rødder, netop hvis a = 0 .

Udtrykket

        (-6-λ)(2-λ)(-1-λ) -a·5(-1-λ)

er ikke en færdig faktorisering af polynomiet, og din anvendelse af nulreglen er forkert.


Svar #20
13. marts 2014 af Haxxeren

#19

Antager vi, at a ≠ 0, f.eks. 5, da giver udtrykket i #19:

(-6-λ)(2-λ)(-1-λ) -25(-1-λ)

Hvilken indvirkning har tallet 25 på rødderne i ovenstående udtryk? Bibeholder vi vi ikke rødderne -6 og 2?


Forrige 1 2 Næste

Der er 30 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.