Matematik

Rentesregning

13. marts 2014 af Josefine4 - Niveau: C-niveau

Hej! Jeg sidder fast i en matematikopgave omkring rentesregning.

Jeg er i tvivl om hvilken formel jeg skal bruge, når der er tale om en rente som ændrer sig fra år til år.

Opgaven lyder:

Janet har arvet 2 mio. kr. som hun ønsker at investere i aktier til sin pension. Hun forventer at få en forrentning af aktierne i den første 3-års periode på 20%, i den næste 3-års periode på 25%, og et tab på 5% i den sidste 3-års periode.

a) hvor meget er kapitalen på 2 mio. kr. vokset til på de 9 år.

Har har jeg så indsat tallene i fremskrivningsformlen, men jeg i tvivl om hvordan jeg skal håndtere renterne når de er forskellige over de 9 år? Skal jeg tage én af gangen? Fx:

Kn=2000000*(1+0,20)3=3456000

Kn=3456000*(1+0,25)3=6750000

Kn=6750000*(1-0,05)3=5787281,25 

Er dette rigtigt, eller er tallet for højt?


Brugbart svar (2)

Svar #1
13. marts 2014 af SuneChr

Princippet er korrekt. Man behøver dog ikke mellemregningerne, - men kan blot sige:

k9  =  2000000·1,203·1,253·0,953
Dit slutresultat er korrekt.
 


Svar #2
13. marts 2014 af Josefine4

Mange tak!


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. marts 2014 af 123434 (Slettet)

1# Smart, det vidste jeg ikke, at man kunne.


Svar #4
16. marts 2014 af Josefine4

Jeg har lige endnu en opgave jeg ikke helt kan få til at hænge sammen.

Den lyder:

Carlos og Denise låner penge til et hus. Lånet er på 1.000.000 kr. som skal tilbagebetales med kvartårlige ydelser på 30.000 kr. – første gang 3 måneder efter lånets optagelse. Renten er 4% p.a. Efter hvor mange år har de tilbagebetalt lånet?:

Ao = 1.000.000

y = 30.000
r =0,04/4 = 0,01

Så har jeg sat den ind i gældsformlen hvor n er ukendt (kan ikke sætte den ind her på SP) og får facit:

40,75 måneder = 3,33 år = 4 år.

Er dette korrekt? Det gør mig nemlig lidt forvirret at de skriver "..første gang 3 måneder efter lånets optagelse."


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. marts 2014 af SuneChr

# 4
120 måneder efter gældens stiftelse, svarende til 40 rentetilskrivninger, n = 40 , er gælden nede på
22272,53 kr., svarende til sidste ydelse, hvorefter gælden er nede på 0.
 


 


Svar #6
16. marts 2014 af Josefine4

#5 det forstår jeg ikke helt.. Hvor er fejlen? 


Brugbart svar (0)

Svar #7
16. marts 2014 af SuneChr

n er antallet af rentetilskrivninger og ikke antallet af måneder, idet månedernes antal øges med tre, når n øges med en.
At gælden ikke kan afvikles over de ca. 4 år, som du skriver, kan alene ses af, at ydelserne pr. år er
4·30000 kr = 120000 kr, og på 4 år giver det mindre end gældens størrelse på 1 mio. kr. 


Svar #8
16. marts 2014 af Josefine4

n er vel antallet af år, da der bliver spurgt om hvor mange år der går før de har betalt lånet?

Men hvor er det så jeg skal rette min fejl? Er det min beregning af r, som er forkert?


Svar #9
16. marts 2014 af Josefine4

A0= 1.000.000

y= 4* 30.000= 120.000

r= 0,04

derved bliver n = 10,34 = 11 år

Er dette rigtigt??


Brugbart svar (0)

Svar #10
17. marts 2014 af SuneChr

SP 1703140149.PNG

Vedhæftet fil:SP 1703140149.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #11
17. marts 2014 af SuneChr

Tilbagebetalingen udgør således i alt
40·30000 + 22495,26  = 1222495,26  kr.
hvoraf
222495,26  er renter
svarende til 221/4% af hovedstolen, lånebeløbet. 


Svar #12
17. marts 2014 af Josefine4

Jeg er helt forvirret lige nu. Kan du ikke svare mig på, om den formel jeg har brugt er den rigtige? Altså gældsformlen hvor n er ukendt.. Kan nemlig se du bruger en anden, som vi ikke har kendskab til.

Jeg skal jo finde ud af hvor mange år der går, før lånet er tilbagebetalt..


Brugbart svar (1)

Svar #13
17. marts 2014 af SuneChr

I gældsformlen

isoleres n .
Da der tilskrives rente 1% samtidig med, der erlægges en ydelse på 30000 kr hvert kvartal,
vil gælden være betalt ud efter 41 rentetilskrivninger, n = 41 ,  svarende til 123 måneder efter gældens stiftelse, som svarer til 10 år 3 mdr. Sidste ydelse er mindre end 30000 kr., nemlig beløbet 22272,53 ført et kvartal frem til rentetilskrivning, så sidste ydelse hedder  22495,26 kr.

Svaret på dit spørgsmål er:
Gælden er betalt færdig efter 10 år og 3 mdr. 

 


Svar #14
17. marts 2014 af Josefine4

Jamen var det ikke også det jeg skrev i #9 ?

Jeg forstår stadig ikke hvorfor du bruger gældsformlen hvor y er ukendt, når det er n jeg bliver bedt om at finde? 


Brugbart svar (0)

Svar #15
17. marts 2014 af SuneChr

# 14
I # 9 har du jo sat n = 10,34
n er, som tidligere beskrevet, lig med 41.
Du er nødt til at isolere n i gældsformlen, hvis antallet af rentetilskrivninger skal beregnes.
Jeg tror, at du sammenblander antal måneder, antal år og antal rentetilskrivninger sammen.
Renten tilskrives med 1% hver 3. måned.
Læs indlæggene igennem endnu en gang.


Svar #16
17. marts 2014 af Josefine4

Jeg forstår det simpelthen ikke. Skal jeg bruge to forskellige formler? Må jeg skrive til din indbakke? Kan ikke indsætte billede her åbenbart


Svar #17
17. marts 2014 af Josefine4

.

Vedhæftet fil:mat.pdf

Brugbart svar (0)

Svar #18
17. marts 2014 af SuneChr

# 14
Man skal isolere n af formlen

          og derefter indsætte g = 1000000 ,  r = 0,01 ,  y = 30000 .
Hvad bliver da n ?
Kan ikke åbne mat.pdf i # 17
Lad opgaven forblive her på tråden.


Skriv et svar til: Rentesregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.