Fysik

spektralanalyse

15. marts 2014 af Hyldeblomst22 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Vi har lavet et forsøg med Na-lampe (og andre) og fundet både 1. og 2. orden og i efterbeh. står "beregn gitterkonstanten vha. gitterligningen. Brug både 1. og 2. orden og find et gennemsnit" og resultatet passer okay ved 1. orden hvor jeg får en værdi på 613 (gitteret har 600 linjer/cm) men når jeg forsøger mig med 2. orden fås en værdi på 1203 hvilket jeg ikke kan forstå? Håber nogen enten kn forklare mig om der er en fejl et sted eller hvordan det ellers lige hænger sammen?


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

Ved 2, orden skal man huske at sætte n = 2 i gitterligningen.

        \sin \theta _{n}=\frac{n\lambda }{d}

hvoraf

      d=\frac{n\lambda }{\sin \theta _{n}}


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. marts 2014 af mathon

                                                 \normal d = \frac{{\color{Red} n}\cdot \lambda }{\sin(\theta _{\color{Red} n})}

..............

…det "plejer" at være 600 linjer pr mm.


Svar #3
15. marts 2014 af Hyldeblomst22 (Slettet)

Ja jeg fik lige skrevet forkert :)

Jeg har indsat som I skriver..

1. orden: (1*589,3nm)/sin(20,7) = 613,118

2. orden: (2*589,3nm)/sin(45,35) = 1203,33

??


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

Dine vinkler er vist i grader, men du har beregnet, som om det er i radianer

(1*589,3nm)/sin(20,7º) = 1667,2 nm

(2*589,3nm)/sin(45,35º) = 1656,7 nm


Svar #5
15. marts 2014 af Hyldeblomst22 (Slettet)

aaah mit Nspire program på computeren har jeg ikke brugt før og kan godt se at den var indstillet til radianer! Mange tak!


Brugbart svar (0)

Svar #6
15. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#5

Når det er oplyst, at der er 600 linier/mm, er d = 1mm/600 = 106nm/600 = 1666,67 nm


Skriv et svar til: spektralanalyse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.