Fysik

krater i stangkonstruktion

15. marts 2014 af 110975 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg har denne opgave som jeg vil hører om nogen kan sætte mig igang med

Vedhæftet fil: OPGAVE3.45 001.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #1
16. marts 2014 af hesch (Slettet)

Tja, det var jo ikke mange oplysninger, vi fik der.    :)   Stængerne må være masseløse ?

Der er jo 5 ubekendte: FA, FB, Fa, Fb, Fc

Eftersom FA,lodret = 0, ses det at Fc = -F.

I "knudepunkterne" A, B, C, må det gælde at summen af kræfterne = 0.

Jeg ville anvende komplekse værdier for kræfterne.

Jeg kan ikke lige umiddelbart se, om du kan stable 5 ligninger på benene, men nu skulle du jo også bare lige sættes igang.


Svar #2
16. marts 2014 af 110975 (Slettet)

Haha, jojo men syntes Ikke jeg er blevet meget klogere.
Kan ikke lige se hvordan det skulle sættes op, har prøvet den halve morgen nu

Brugbart svar (0)

Svar #3
16. marts 2014 af hesch (Slettet)

#2: Eksempel:

Kraften i b kan med komplekse tal skrives som:  Fb / 30º = ( Fb*cos 30 + jFb*sin 30 ), det samme med Fa osv.

I knudepunktet C, kan så opstilles en ligning:  Fa + Fb - F = 0. 

C ligger jo stille og summen af kræfter, der virker her, må derfor være lig med 0.

Det var så een ligning, så mangler du "kun" 4.  Een af disse kunne jo være:  Fc = -F  ( se #1 ), så mangler du kun 3 ligninger:  Se, hvor det går.

Du smider herefter disse 5 ligninger ind i din lommeregner, den klarer resten.


Brugbart svar (0)

Svar #4
16. marts 2014 af hesch (Slettet)

#3:  PS:  Det er ikke det, at opstille 5 ligninger, der er problemet, men at disse bliver "lineært afhængige", eller hvad det nu hedder ?  For så vil resultatet fra din lommeregner blive:  ERROR.


Svar #5
16. marts 2014 af 110975 (Slettet)

Er der ikke andre måder, syntes godt nok det er indviklet. Vi sidder i gruppen og bøvler med det hver især, men kan ikke rigtigt kommer frem til noget. A skal give 326, B skal give 382 ,a skal blive 506 ,b bliver 376 og c = 188 det hele i kN

Svar #6
16. marts 2014 af 110975 (Slettet)

Disse tal kommer fra facit liste, og gør mig forvirret da Fc =-F , men F =200 og Fc =188

Svar #7
16. marts 2014 af 110975 (Slettet)

For mig er det opstillingen der er problemet . Tre ligningen med tre ubekendte regner uden problem i hånden, men det er opstillingen der er svær for mig. Så mund ikke fem ligningen med fem ubekendte kan regnes i hånden også. Men selvfølgelig er det nemmere med lommeregner, men man skal jo tænke på at man skal vise fremgangs måden .specielt når vi snakker el-diagramberegninger der vil min lære gerne se udregningen i hånden.

Brugbart svar (0)

Svar #8
17. marts 2014 af hesch (Slettet)

#5+6:  Ligningen  Fc = -F  er forkert. Jeg havde simpelthen overset, at Fa også bidrager til at "bære" F = 200kN.

Fb = -376/ 30 = -326 - j188

De  -j188  (lodret kraft opad)  overføres til Fc.

Fa = 506/ 50 = 325 + j388

Fc = 0 - j188

FB = Fc + Fa = 325 + j200    ( De j200 løfter lasten F )  ,  ( 325 + j200 = 382/ 31,6 )

Bemærk f.eks. også, at Fa + Fb = 0 + j200    ( 0 er den resulterende vandrette kraft )

Altså, der er nogen ting, der "virker", og du er på rette vej med disse "knudepunktsligninger", som jeg egentlig har overført fra Kirchhoffs strømlov, nu du taler om el-diagramberegninger. Måske, hvis du løber tør for ligninger ved den 5. ligning, at du kan finde en pendant til Kirchhoffs spændingslov, og opstille den 5.ligning herudfra?

Ellers kan du, som jeg lige har gjort, prøve at finde nogle sammenhænge, nu du har facit, og herudfra opstille ligningerne.

Hav tålmodighed, det skal nok virke.    :)

Løse 5 komplekse ligninger i hånden ? ?


Svar #9
17. marts 2014 af 110975 (Slettet)

Ok prøver efter skole idag.

Svar #10
18. marts 2014 af 110975 (Slettet)

kan det passe at nogle af ligningerne skal være opstillet som cosinusrelationerne

Fa2+Fb2-(2×Fa×Fb×COS(20º)=Fc

O.S.V


Svar #11
18. marts 2014 af 110975 (Slettet)

altså i de 5 ligninger med 5 ubekendte har jeg en fornemmelse af at man kunne bruge cosinusrelationerne til nogle af ligningsopstillingerne?  men forsøger mig lidt frem


Brugbart svar (0)

Svar #12
18. marts 2014 af hesch (Slettet)

#11:  Med cos-relationer får du et reelt resultat. Du "taber" vinklen. Eksempel:

Fa = 506 , Fb = -376

Fa + Fb130  ? ?

Resultat giver ingen mening, for du har ikke vinklerne med, men

Fa + Fb = 506/ 50 - 376/ 30 = 200/ 90

er rigtigt.


Brugbart svar (0)

Svar #13
18. marts 2014 af hesch (Slettet)

#12: PS:  Jeg siger ikke, at du ikke kan anvende cos-relationer, men at de ikke kan indgå som en del af et ligningssystem.


Svar #14
28. marts 2014 af 110975 (Slettet)

Jeg har fundet ud af at den kan laves med sinrelationerne

ligning 1. = F•a•sin(B)+Ax•C=0

ligning 2. Ax =-Bx

ligning 3. c =a•sin(C)/sin(A)


Skriv et svar til: krater i stangkonstruktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.