Fysik

Fortegn på arbejde

16. marts 2014 af Haxxeren - Niveau: A-niveau

Hej,

Jeg har følgende problem givet:

https://dl.dropboxusercontent.com/u/31729551/Figur2.jpg

Jeg er lidt i tvivl om, hvilke fortegn arbejdsbidragene har for de enkelte del i system. Hvordan afgør man det (eller kan generalisere til enhver situation?).

Tak på forhånd.


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. marts 2014 af hesch (Slettet)

Det kan man ikke generalisere, for hvis loddet svinger, og fjederen derfor skiftevis trækker/trykker, hvad er så positiv kraft/arbejde ?

Du skal sætte pile på tegningen, der angiver positive retninger. En kraft, der så i virkeligheden går imod pileretningen på tegningen, kommer så ud som en negativ værdi.

Så lav pile, og følg disse nøje, når du opstiller ligninger.


Svar #2
16. marts 2014 af Haxxeren

#1

Okay. Jeg antager, at den øverste masse (10 kg) bevæger sig skråt nedad, dvs. trækker både den anden masse samt fjederen opad. Hvad så?


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. marts 2014 af hesch (Slettet)

Jamen, du må så opstille dine ligninger iflg. den antagelse. Hvis massen i virkeligheden bevæger sig opad, får du en negativ hastighed:    -1m/s nedad = +1m/s opad.

Det er ikke noget problem eller forkert, blot der er det rigtige "match" mellem pileretning og fortegn.


Svar #4
16. marts 2014 af Haxxeren

#3

Ligningerne er ikke noget problem. Jeg har blot svært ved at gennemskue fortegnene.

10-kg massen vil have et positivt arbejde, hvis den bevægede sig skråt nedad. Den anden masse får negativt arbejde, fordi? Er det fordi, at dens positive retning er nedad? Hvad med fjederen?


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. marts 2014 af hesch (Slettet)

Tyngdekraften vil trække nedad i m, og hvis m bevæger sig opad, vil m*g*Δh blive en negativ værdi, fordi g og Δh har hvert sit fortegn, ( g postiv, og Δh negativ ). Når ΔEpot er negativ, indikerer det at m optager energi.

Vender du pilen ud for m om, så den peger opad, bliver Δh positiv ( m følger retningspilen ), men du må jo så give g en negativ værdi, da man jo ikke lige skifter tyngdekraftens retning, ved at vende en pil på en tegning.

Du får så i de to tilfælde:

Pil ned:   ΔEpot = m*g*( -abs(Δh) )

Pil op:    ΔEpot = m*( -g )*( +abs(Δh) )

Det bliver jo det samme.


Svar #6
16. marts 2014 af Haxxeren

#5

Giver god mening. Tak for det.

Et andet spørgsmål:

Når man arbejder med normalacceleration - så ville jeg høre, hvilken retning normalacceleration er for en given partikel, der f.eks. kører langs en krumning. Jeg ved, at den går vinkelret ind på partiklen og har retningen ind mod (krumnings-)centrum, men hvis nu vejen også hælder dvs. vi har en skråning. Peger normalacceleration langs vejens skråning og ind mod centrum eller er retningen målt normalt fra partiklen og ind mod centrum (ikke langs skråningen)? Giver det mening?


Brugbart svar (0)

Svar #7
17. marts 2014 af hesch (Slettet)

#6: Accelerationen vil være parallel med skråningen, ind mod centrum.


Svar #8
17. marts 2014 af Haxxeren

#7

Er du sikker på det?
Vil accelerationen ikke være vinkelret på krumningscentrum (set fra oven) og dermed målt normalt fra partiklen?


Brugbart svar (0)

Svar #9
18. marts 2014 af hesch (Slettet)

Jeg forstår ikke helt hvad du mener:  Hvornår står noget vinkelret på et centrum ?

Hvis du har en kurve i x-z-planen i et xyz-koordinatsystem, og en partikel følger denne kurve, så vil position, hastighed og acceleration alle kunne skrives som en funktion af x, z, t. Der kommer umuligt en y-komposant ind i billedet, heller ikke hvis du stiller koordinatsystemet på skrå.   Eller . . . ? ?


Svar #10
18. marts 2014 af Haxxeren

#9

Jeg har fået styr på det. Ellers tak for forklaringen. :-)


Skriv et svar til: Fortegn på arbejde

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.