Fysik

Gitterkonstant.

16. marts 2014 af jihudsif (Slettet) - Niveau: B-niveau

Et eksperiment udføres med en laser og et gitter, der har 500 streger pr. mm.

c)      Beregn gitterkonstanten i dette gitter.

d =  1mm/500mm = 0.002mm = 2000 nm.

Er det korrekt?

$ d)      Afbøjningsvinklen til 2. orden måles til 31,67°. Beregn bølgelængden og angiv farven.

 λ = 2000 * sin(31.67)/2 = 250nm?


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

c) Gitterkonstanten er

d = 1mm/500 , ikke 1mm/500mm .

d) Fremgangsmåden er korrekt, men udregningen er ikke rigtig. Du regner i radianer, men vinklen er givet i grader.


Svar #2
16. marts 2014 af jihudsif (Slettet)

hvordan ændre man det på en lommeregner?


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Læs vejledningen til din lommeregner.


Svar #4
17. marts 2014 af jihudsif (Slettet)

Beregn grænsevinklen for brydning fra glas til luft. brydningsvinklen var 23.30. skal jeg isolere sin(i)?

Her skal vi have fat i brydningsloven, som er givet ved:


Brugbart svar (0)

Svar #5
17. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Grænsevinklen er den største vinkel i glas, hvor lyset kan brydes til luft. Ja, man skal benytte brydningsloven. Indfaldsvinklen er vinklen i glas, med brydningsvinklen i luft ved grænsevinklen er 90º .


Svar #6
17. marts 2014 af jihudsif (Slettet)

a)Beregn brydningsvinklen, når indfaldsvinklen fra luft til glas er 36,4°.

23.30 er det korrekt: ? 

sin^-1(sin(36.4)/1.50 = 23.30? 


Brugbart svar (0)

Svar #7
17. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Det formodes, at glassets brydningsindeks er n = 1,50 ?

Ja, vinklen en korrekt, men det er vigtigt at angive gradtegnet på vinklerne. Her har du så åbenbart fundet ud af at beregne sinus korrekt, hvor vinklerne er givet i grader.


Svar #8
17. marts 2014 af jihudsif (Slettet)

.


Brugbart svar (0)

Svar #9
17. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#8

Start med at formulere præcist, hvad opgaven går ud på. Spørgsmålet i #4 ser ud til at blande flere ting sammen.


Svar #10
17. marts 2014 af jihudsif (Slettet)

Beregn grænsevinklen for brydning fra glas til luft. 

jeg ved at vi skal anvende denne formel: n1 · sin(i) = n2 · sin(b) 

n1 = 1.50

n2 = 1.

sin(i) = 36.4 

sin(b) = 23.30. 

Keender vi ikke alle dem hvad skal man så isolere?


Brugbart svar (0)

Svar #11
17. marts 2014 af mathon

…som jo så bliver

                                         n_{glas}\cdot \sin(\varphi _{glas}) = n_{luft}\cdot \sin(\varphi _{luft})

hvoraf

                                         sin(\varphi _{glas}) = \frac{n_{luft}}{n_{glas}}\cdot sin(\varphi _{luft})

                                         sin(\varphi _{gr\ae nse}) = \frac{1}{\frac{3}{2}}\cdot sin(90^{\circ})

                                         sin(\varphi _{gr\ae nse}) = \frac{2}{3}

                                         \varphi _{gr\ae nse} = sin^{-1}\left (\frac{2}{3} \right ) \approx 42^{\circ}


Skriv et svar til: Gitterkonstant.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.