Matematik

Vektorteori

18. marts 2014 af Haxxeren - Niveau: Universitet/Videregående

Hej,

Hvad er det helt præcist, der står i følgende teori (de første 5 linjer?):

https://dl.dropboxusercontent.com/u/31729551/Teori.jpg

Giv gerne et eksempel.

Tak på forhånd.

Vedhæftet fil: Teori.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #1
18. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

Det postuleres, at R3 kan organiseres som et vektorrum (implicit med de reelle tals legeme som tilhørende legeme).


Svar #2
18. marts 2014 af Haxxeren

#1

Okay, hvis vi nu tog udgangspunkt i uddraget, er der et punkt givet ved (a1,a2,a3), men jeg forstår ikke det med nul-vektor? Har punktet en nulvektor? Giver ingen mening.


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Der står, at nulvektoren 0 i dette vektorrum er repræsenteret ved talsættet (0,0,0) .


Svar #4
18. marts 2014 af Haxxeren

#3

Tak. Et andet spørgsmål:

Prikproduktet er givet ved: a • b = |a| |b| cos(φ)

Hvordan kan man vise, at: |a • b| ≤ |a| |b|  for  |cos(φ)| ≤ 1?


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Man kan vise det omvendte (OK, det blev så rettet i #4).

        |a • b| ≤ |a| |b|

og det følger jo netop trivielt af, at |cos(φ)| ≤ 1 for alle φ .

   


Svar #6
18. marts 2014 af Haxxeren

#5

Hvordan kan man 'bare' se det? Hvis nu cos(φ) < 1, da bliver højresiden af prikproduktet mindre. Men hvordan kan man afgøre, om det bliver mindre end venstresiden?


Brugbart svar (0)

Svar #7
18. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Det er givet, at

        a • b = |a| |b| cos(φ)

hvorfor

        |a • b| = |a| |b| |cos(φ)| ≤ |a| |b| · 1 = |a| |b|


Svar #8
18. marts 2014 af Haxxeren

#7

Blev i tvivl om, hvad |a • b| giver. Er det den numeriske værdi af prikproduktet? Tilsvarende tager du numerisk værdi på højresiden - ikke?


Brugbart svar (0)

Svar #9
18. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#8

Jo, |x| betegner jo den numeriske værdi af tallet x .


Svar #10
18. marts 2014 af Haxxeren

#9

Fint. Er vi så enige om, at de nedenstående ||-tegn er brugt til at definere længden af vektorerne?:

|a + b|2 = (a + b) • (a + b) ≤ |a|2 + 2|a||b| + |b|2 = (|a| + |b|)2

Jeg forstår i øvrigt ikke, hvorfor der er brugt en ulighed. Er det igen noget man 'bare' kan se?


Brugbart svar (0)

Svar #11
18. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#10

Ja, det er korrekt. Der benyttes jo resultatet ovenfor, at

|a • b| ≤ |a| |b| , så

|a + b|2 = (a + b) • (a + b) = |a|2 + 2ab + |b|2 ≤ |a|2 + 2|ab| + |b|2 ≤ |a|2 + 2|a||b| + |b|2


Svar #12
18. marts 2014 af Haxxeren

#11

Okay, det eneste, der givet ved numerisk værdi er |a•b|, men hvordan gik du fra:

|a|2 + 2a•b + |b|2 ≤ |a|2 + 2|a•b| + |b|2?


Brugbart svar (0)

Svar #13
18. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#12

Det bør være klart, at x ≤ |x| for alle x .


Svar #14
18. marts 2014 af Haxxeren

#13

Det er rigtigt, men hvordan kan vi tillade os at bruge: |a • b| = |a| |b|?

Kræver det ikke, at cos(φ) = 1?


Brugbart svar (0)

Svar #15
18. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#14

Det benyttes da heller ikke. Man benytter, at |a • b| ≤ |a| |b| , som det er nævnt i #11.


Svar #16
18. marts 2014 af Haxxeren

#15

Du har ret. En sidste ting. Hvorfor er det, at man prikker to vektorer på følgende måde:

https://dl.dropboxusercontent.com/u/31729551/Teori.jpg

hvor der refereres til (5a*): (a + b) • c = a • c + b • c

Det er da ikke sådan man normalt prikker to vektorer og hvad har formel 5a* med sagen at gøre?


Brugbart svar (0)

Svar #17
18. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

Man udregner skalarproduktet

        ab = (a1i + a2j + a3k) • (b1i + b2j + b3k)

netop ved at benytte den distributive lov (5a*) for skalarproduktet.


Svar #18
18. marts 2014 af Haxxeren

#17

Hvorfor skriver de ikke:

a1i • b1i + a2j • b2j + a3k • b3k?

Hvad er i øvrigt c-vektoren, hvis de bruger formel 5a*?


Brugbart svar (0)

Svar #19
18. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

#18

Det når man jo også til ved at reducere de 9 produkter i skalarproduktet under benyttelsen af, at (i,j,k) er et ortonormalt sæt af vektorer. Hvad du viser i det vedlagte er jo det første skridt på vejen.

Formel (5a*) er den distributive lov, der benyttes gentagne gange under beregningen af skalarproduktet ab .


Svar #20
18. marts 2014 af Haxxeren

#19

Jeg forstår det altså ikke.

Hvis a = a og b = b, hvad er så c?


Forrige 1 2 3 Næste

Der er 44 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.