Fysik

Gamma-parameteren

27. november 2005 af Export (Slettet)
Hejsa

Jeg har en opgave, som jeg ikke helt kan finde ud af at løse (det er relativitetsteori):

Det oplyses at In-kerner har en energi på 18 TeV, og jeg skal så finde den relativistiske parameter gamma for disse kerner, hvor

gamma = (1-(v/c)^2)^(-1/2)

Jeg har slået op et periodisk system og funder, at massen af indium er

m_In = 114,8183 u

men hvordan kommer jeg videre herfra? Jeg skal sikkert bruge formlen

E = mc^2

men jeg kan ikke helt finde ud af det.

Svar #1
27. november 2005 af Export (Slettet)

Hov, det skal være "Jeg har slået op i et periodisk system og fundet, at ...".

Svar #2
27. november 2005 af Export (Slettet)

Nå ja, jeg skal også skrive hvilken proces der fører til omdannelsen fra In til Sn. Håber at I gider at hjælpe mig med begge dele.


Svar #3
27. november 2005 af Export (Slettet)

Okay, jeg har et forslag til det med gamma:

For det første er

m_0(In) = 114,8183 u = 1,90660249*10^(-25) kg

Ved brug af E = mc^2 og E = 1,8*10^13 eV fås at

m(In) = (2,88391763*10^(-7) J)/(2,99792458*10^8 m/s)^2 = 3,20879125*10^(-24) kg

Så brug er at m = m_0*gamma, og dermed

gamma = m(In)/m_0(In) = 16,83

er det rigtigt? Og hvad med processen i #2, hvad er det for en?

Brugbart svar (0)

Svar #4
27. november 2005 af fixer (Slettet)

Fremgangsmåden i første spørgsmål er korrekt. Har ikke checket selve udregningerne.

De ustabile Indium-isotoper henfalder ved beta-henfald til Tin.

Se f.eks.
http://chemlab.pc.maricopa.edu/periodic/In.html

Svar #5
27. november 2005 af Export (Slettet)

Tak for hjælpen! Er det i grunden beta+ henfald eller beta- henfald?

Svar #6
27. november 2005 af Export (Slettet)

Og hvorfor er det i grunden ikke proton-absorption? Den får jo et kernetal, der er 1 større?

Brugbart svar (0)

Svar #7
27. november 2005 af Epsilon (Slettet)

#5:
Tja, indium (In) har atomnummer 49 og tin (Sn) atomnummer 50, så de ustabile In-kerner må omdannes til en isotop af Sn via en (ß-)-proces; formentlig til exciterede tilstande af Sn, som derefter henfalder til lavere exciterede tilstande eller grundtilstanden under udsendelse af energetiske gammakvanter. Det må bero på et nærmere kendskab til isotopsammensætningen af In og de tilhørende henfaldssandsynligheder, hvis man skal kunne bedømme den sag. Det forhold kan jeg dog ikke være behjælpelig med.

//Epsilon

Svar #8
27. november 2005 af Export (Slettet)

Tak for den fine forklaring.

Skriv et svar til: Gamma-parameteren

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.