Matematik

Bøvl med lagrange

22. marts 2014 af hmw (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej

Jeg er i gang med at skulle finde et udtryk for xud fra et udtryk, jeg ved hjælp af lagrange tidligere har fundet for xog det vil bare ikke.

Indtil videre har jeg opstillet lagrange funktionen L(x1,x2,λ)=p1x1+p1x2+λ(u-x1x2+x1). p1, p2 og u er konstanter.

Ved at finde de afledede af førsteorden har jeg fundet:

∂L/∂x1=p1-λx2+λ, ∂L/∂x2=p2-λxog ∂L/∂λ=u-x1x2+x1.

Så har jeg sagt (∂L/∂x1)/(∂L/∂x2) for at finde et udtryk for x2 ved x1. Det blev x2=(p1x1/p2)-1

For så at isolere xud fra x2 og u har jeg indsat mit udtryk for x ∂L/∂λ, som jeg sætter lig med nul, og så går jeg i stå.

Jeg får et udtryk, der ser sådan her ud: u-x1((p1x1/p2)-1)+x1=0.

Det kan jeg så gange ud og rykke lidt rundt på, så det ser sådan her ud: -(p1/p2)*x12+x1+x1=u

Jeg skulle meget gerne være i stand til at isolere x1 ud fra dette, men jeg er helt på herrens mark mht, hvordan jeg skal gøre.

Håber nogen har et godt råd eller to.

Mvh, 

Henrik

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. marts 2014 af peter lind

Det er en tredjegradsligning, og du kan se hvordan den løses på http://da.wikipedia.org/wiki/Tredjegradsligning Du kan også bruge et CAS værktøj


Svar #2
22. marts 2014 af hmw (Slettet)

Hej Peter

Tak for hintet. Jeg forsøger med lidt wikipedia.

God weekend.

Mvh, Henrik


Skriv et svar til: Bøvl med lagrange

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.